11 Март, 2015 11:00 3 108 8

Тотален провал на зелените да оправдаят швейцарските пари

  • тотален-
  • провал-
  • зелените-
  • оправдаят-
  • щвейцарските-
  • пари
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Валентин Стоянов, блогър

Вчера вечерта група екологични движения, известни предимно с дългогодишната си борба за спиране на развитието на ски туризма в България и нехайство спрямо реалните екологични проблеми (като 12-годишното изливане на фекалии в резерват Сребърна), се опитаха да оправдаят швейцарското си финансиране с публичен дебат в дискусионен клуб „Червената къща“. Въпреки милионите евро чуждестранно финансиране, което тези организации усвояват всяка година, събитието бе уважено от всичко на всичко... около 25 души. Опитвайки да си придадат тежест, псевдо-еколозите пратили официални покани към всички лидери на парламентарнопредставените партии, но били отрязани като кисели краставици – никой не дошъл.

Въртейки и сучейки около официалната тема „Гори, биоразнообразие и устройство на територията“, лекторите Тома Белев и Стефан Аврамов упорито налагаха втръсналите на всички изтъркани аргументи против изграждането на безспорно нужния втори кабинков лифт в Банско. Провалът бе пълен, когато от публиката бяха зададени въпроси защо Белев и Аврамов вече 10 години убеждават обществото, че горите ще се стопанисват най-добре в ръцете на държавните чиновници и особено, ако тези държавни чиновници са самите те, когато в целия развит свят, че дори вече и в Африка, добрите примери са точно в обратна посока – природните ресурси се стопанисват най-устойчиво, когато се управляват от самите граждани. В същото време, в България, където над 90% от горите са държавни и общински (рекорд в ЕС) и доскоро управлявани от самия Белев, се вихри незаконна сеч за над 2 400 000 кубика годишно. Двамата мрънкаха под нос, че в различните държави било различно.

Най-голямата излагация бе пък Марта Георгиева от ДСБ, която се опита хем да защити ужким дясната принадлежност на костовистката партия, хем да удари едно рамо на комунистическите възгледи на Белев и Аврамов. Наскоро нейният партиен лидер Радан Кънев се опита да насъска костовистите срещу Банско с бутафорен фейсбук статус, от който стана ясно единствено, че представящият се за юрист Кънев дори не знае какво е концесионен договор.

В крайна сметка, продължава да виси въпросът докога българското правителство и премиерът Борисов, за които са гласували 1.5 милиона души, ще продължават да поставят исканията на шепа псевдо-еколози с неясно чуждестранно финансиране пред развитието на ски туризма не само в Банско, а в цяла България? И докога премиерът Борисов ще си прави илюзията, че е възможно да се постигне компромис с псевдо-еколози, на които чуждестранни организации плащат целенасочено да саботират всеки компромис и да спират на всяка цена превръщането на България в значима европейска туристическа дестинация.

Чуждестранните интереси, прокарвани от 20 бутафорни еколога ли са по-важни или националният интерес на милиони българи?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gavrail

    2 0 Отговор
    всичко е една голяма простотия в България
    еколози ли ? надали са такива навярно не са помирисвали гора
    само бля бля .но платено им е да пречат на туризма
    трябва да ги вкарат в затвора за национално предателство задето спират развитието на туризма
  • 2 Шайлок

    1 0 Отговор
    Абсурдно е тази групичка да спира развитието на ски туризма.Тези кога са казали нещо за незаконната сеч а само за Банско лаят, то и за това са им платили да спират развитието на ски туризма.Защо НАП не им направи проверка.
  • 3 Ева

    2 0 Отговор
    Е то беше ясно. Скрито-покрито нищо не остава дълго. Рано или късно всеки получава заслуженото си.
  • 4 Варадинов

    3 0 Отговор
    Teзи палячовци заслужават да бъдат изгонени от страната и да им се отнеме българското гражданство. Жалки национални предатели!
  • 5 Бранимира

    2 0 Отговор
    А този Белев е особено дразнещо човече, всезнайко. Не мога да разбера как е възможно да упражнява рекет над всички правителства и да е присвоил ролята на най-големия "еколог" в държавата, та и политик. Ма какво се учудвам- в тази държава да си тъп и особено кресливо тъп си е направо качество за "напредък".
  • 6 Вили

    2 0 Отговор
    Как провал, я вижте какви протести и онлайн екология проведоха за тия пари. Тома Белев не си е мръднал дебелия г*з от компютъра по цял ден и само спами из фейсбук.
  • 7 Нели

    2 0 Отговор
    За какви еколози ,за какви 5 лева става въпрос.аз един път не ги видях така яростно да се противопоставят на незаконната сеч,за опазването на резервата Сребърна,само ,когато стане въпрос за ски писти думата от тях не може да се вземе,много ясно като им плащат за да пречат ски туризма в България да се развива,Аз не мога да разбера Борисов как им се връзва на тези лъже еколози.
  • 8 Немо

    1 0 Отговор
    Тези,подмолни екологчета са само едни платени провокаторчета нищо повече.