16 Март, 2015 15:14 31 209 24

Какво се случва с ПИБ?

  • какво се случва-
  • пиб

В началото на март, на страницата на Европейската комисия, бе публикувано писмото, с което се одобрява държавната помощ под формата на 900 млн. лв. депозит на Министерството на финансите в Първа инвестиционна банка. В оповестения текст е представен план с конкретни ангажименти, поети от страна на банката пред ЕК, които трябва да покажат, че банката може да бъде стабилна и сигурна за и след изплащането на държавния депозит.

Банката е поела и ангажимент за повече фокус към ритейл кредитирането, с което да балансира портфейла си. Това означава, че ПИБ ще работи активно за кредитирането на физическите лица. Като друг поет ангажимент банката отчита и увеличаването на отпусканите кредити за малкия и среден бизнес в страната. Отчитайки, че той съставя над 80% от всички фирми в България, този ангажимент на банката ще подпомогне активното съвземане на икономиката на страната.

Имайки предвид, че цялата финансова подкрепа получена през лятото от ПИБ бе 1,2 млрд лв. към днешна дата, банката е върнала вече една трета от нея на държавата, съобщиха от ПИБ. При приемането на плана на банката от ЕК, стана ясно, че подкрепата е намаляла до 900 млн. лв. още през месец ноември миналата година, а преди няколко седмици, финансовият министър Владислав Горанов оповести в официално свое изявления, че сумата на държавния депозит е вече в размер на 800 млн. лв. Според поетите от ПИБ ангажименти към българската държава и Европейската комисия, цялостното изплащане на тази сума трябва да се извърши до 28 май 2016 г. Пак според оповестена от финансовия министър Горанов информация, ПИБ са готови към настоящия момент да върнат цялата сума предсрочно, но той смята, че подобен ход би могъл да доведе до сътресения в банковата система, тъй като с тази сума се гарантира спокойствието на вложителите във всички банки, че държавата може да защити спестяванията им.

Публикуваният документ не назовава точната лихва по направения държавен депозит, но казва, че тя варира в диапазон между 0.8% и 3%. За сравнение последните финансови инжекции на Европейската централна банка (ЕЦБ), насочени към банките в Еврозоната бяха с лихви от 0.25%. Тази лихва се формираше на база основния лихвен процент на ЕЦБ плюс надбавка от 0.1 процентни пункта. Малко по-късно председателят на ЕЦБ Марио Драги свали основната лихва на банката до 0.05%, което означава, че следващите финансови инжекции, които ще получат банките от Еврозоната ще бъдат с лихви от 0.15%. Това показва, че българската държава ще получи доста добра доходност на средствата, които е поставила на депозит в ПИБ.

Друг поет ангажимент от страна на банката е възстановяване на доверието и депозитната база. След изплащането на гарантираните депозити на вложителите от КТБ, стана ясно, че ПИБ е привлякла през последното тримесечие на 2014 г. близо 600 млн. лв. и е втора по-този показател като я изпреварва само Уникредит Булбанк с привлечени за същия период почти 660 млн. лв. Тези данни показват, че банката активно изпълнява поставените й от ЕК цели, а доверието на потребителите се повишава с бързи темпове.

Приетият от Европейската комисия план на ПИБ предвижда и засилен надзор на големите експозиции, представляващи над 0.5% от портфейла, или над 10% от капитала на банката. При тях всяка промяна на условията или предоговаряне ще трябва да става след задълбочен анализ на цялото кредитно досие и изисквана прогноза, доказваща възможността заемът да се обслужва, и преоценка на обезпеченията. Ще трябва и поне веднъж годишно да се прави преглед на цялото кредитно досие, а тримесечно да се извършва мониторинг, за да се видят предупредителни сигнали за влошаване.

Друг много важен момент от оповестения план е, че Европейската комисия ще упражнява пряк надзор над ПИБ до окончателното изплащане на държавните средства. Това ще се случва чрез назначаването на специален надзорни, който трябва от името на ЕК да следи за спазването на плана. Банката се задължава да му оказва пълно съдействие и да му предоставя нужната информация включително и достъп до цялата документация. От него се очаква на всяко тримесечие да изготвя доклади, като освен данните да следи и корпоративното управление на банката. Затова има право да посещава като наблюдател срещи на борда, на кредитен комитет, на одитен комитет и всички служители на банката трябва да са на разположение за срещи с него.

Миналата седмица стана ясно и че банката активно вече работи по изпълнението на поетите пред ЕК ангажименти. Преди дни бе обявено подписано споразумение между Fibank и Международната финансова корпорация (IFC) за проучване и конкретни действия по развитие на доброто корпоративно управление на банката и управлението на риска. Това е и един от разписаните в приетия план от ЕК ангажименти на банката.

ПИБ активно работят по изпълняването на поетите пред ЕК ангажименти. От друга страна тримесечната статистика на БНБ за банковата система показва, че доверието в банката и пазарните й позиции се възстановяват с бързи темпове. Всичко това потвърждава и констатацията изказана от ЕК в конкретния план, че самата банка никога не е имала проблем, а трусовете от миналото лято са били породени от външни за банката фактори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ; 0 ; 0; 0; 0

    2 0 Отговор
    А как ли е Георгиус Георгиу ?
  • 2 Васил

    2 0 Отговор
    Поредната куха кратуна!
  • 3 кеш

    4 0 Отговор
    що не написахте, че е платена статия - стига сте я пудрили тази банка - балъците вече няма
  • 4 Иван Господинов

    3 0 Отговор
    Просто отлагат неизбежното и трупат капитал, който просто ще се изпари, като и дойде реда да изгърми по модела на КТБ. До там я докарахме, че да си изнасяме парите в чужбина или просто да ги държим под дюшека под формата на чужди валути защото с тоя стабилен лев не се знае дали утре няма да се събудим без валутен борд с няколко пачки обезценена шума под формата на банкноти.
  • 5 ваня панайотова

    1 1 Отговор
    изсякоха зяла България и всичко взе да се срутва
  • 6 Стойко

    1 0 Отговор
    А свързаните лица хаха по платена и нагласена статия отдавна не съм чел.....това ако е журнализъм
  • 7 Мартин

    1 1 Отговор
    Всъщност статията представлява кратък анализ на случващото се с тази банка, който е направен професионално, за което поздравления на главната им редакторка! Това, че ние сме отвикнали да четем подобни аналитични материали и предпочитаме жълтини и сензации е отделен въпрос! Каквото и да се опитват да пишат някои - факт е, че нито Уникредит Булбанк, нито ОББ имат пряк надзор от Европейската комисия, докато ПИБ вече имат подобен човек, който следи за всичко в банката! И друго не мога да разбера - защо като имаме български банки гледаме да ги разрушим?!? Дотам ли си дадохме дупето на чужденците, че ще ми хвалите клоновете на френски, италиански и гръцки банки?!? Гърция е във фалит! Французите ги видяхме как един прост български брокер им врътна далавери за милиони, а италианците и тяхната връзка с мафията и акционер като Кадафи - изобщо не искам да ги коментирам!
  • 8 рогат

    1 0 Отговор
    ек е в далаверата! не може да им се вярва !само от биволъ казват истината , този безкористен асен!

    Коментиран от #20

  • 9 смех

    1 0 Отговор
    Явно нещата хич не са розави
  • 10 сдафсдф

    1 0 Отговор
    Открийте разликите ПИБ/ ПЧБ. ( ако има такива )
  • 11 аз

    1 0 Отговор
    тоя фактор май е прокопиев инеговата подлога асен рогатия
  • 12 дерби

    0 0 Отговор
    открийте разликите бивол/ капитал(ако има такива)
  • 13 Грую

    0 0 Отговор
    Тревожите се за България, а не виждате какво пише. Марио Драги е на път да срути цяла Европа и то не само с безбожно ниските лихвени проценти на ЕЦБ ами с така наречените количествени облекчения, с които една година ще изкупува книжа по 60 милиарда евра на месец и след това същите тези книжа ще се мъчат да ги продават отново на дълговия пазар. Тези действия, кризата Украйна и последвалите с нея санкции към Русия изстреляха долара на позиции от времето на президента Бил Клинтън, което естествено американците не харесват, а пък нещо се говори, че на шефката на Федералния резерв тези количествени облекчения дето Драги ги прави и харесали и май и те щели да ги започват в Америка, в едно с дигане на основната лихва за да смъкнат долара, че както е тръгнал нагоре няма да могат да продадат нищо извън Америка, освен петрол.
  • 14 абонат

    0 0 Отговор
    абе то няма разлика между н.йорданов и а. йорданов! все подлоги!
  • 15 Редовен

    0 0 Отговор
    Грую, Фед вече приключиха един тригодишен цикъл с количествени облекчения и то за 700млрд.$. Тогава доларът беше на едни нива между 1.30-1.50лв. Ако започнат нов такъв не знам къде ще му излезе краят.....
  • 16 ПОСТРАДАЛ

    1 0 Отговор
    ВТОРАТА КТБ
  • 17 334455

    0 0 Отговор
    В България бивши и настоящи милиционери във всичките им разновидности и форми изяждат под формата на заплати пенсии,хонорари и тем подобни всичко което народа с труд изкарва.
    Като сложите и м...лите сами ще осъзнаете,че тук оправия никога няма да има.
    Тук е м...ло-милиционерска ,,демокрация,,
    БЯГАЙТЕ братя българи,бързо и надалеч........
  • 18 Име на гост

    0 0 Отговор
    Умните хора инвестират в стока, глупавите тъпчат в банките. Дори и тон сол да купиш сега, ще е в пъти по-добре от шумата в дюшека. Щото утре тоя тон ще се нагласи и продаде по пазарни цени, а със шумата ще си купиш една две полу-празни солници. Жалко, че Българина е свикнал да храни децата на държавна сигурност. Тъп роб се е родил и такъв ще си умре.

    Коментиран от #22

  • 19 Данката

    0 0 Отговор
    Май троловете се налазили и Факти вече. Чета коментарите и се възхищавам на слабоумието, с което се преповтарят вече изтърканите опорни точки. Никой не прави разлика между факти и слухове. ПИБ ги следят от ЕК - Факт документиран и признат от ЕК. ПИБ са лоши и ще фалират - слухове и спекулации разпространявани от едни и същи тролове, за които май е време да се предприемат и законови промени, за да бъдат арестувани и съдени. Доказателства за това няма освен приказките на параноясъли истерици, които смятат, че има глобална конспирация от извънземните срещу България.
  • 20 FreeMind

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "рогат":

    Пич ти не си нормален. Ако те чуят от ЕК ще те заринат до уши в дела за клевети. А оня платени компаньонки Чобанов и Йорданов не ми ги хвали. Ей ти да видиш как работи машинката л**на Бивол http://afera.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8A-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0.html

    Коментиран от #21

  • 21 рогат

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "FreeMind":

    до коментар 20 : ти май не си разбрал иронията ми !
  • 22 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Име на гост":

    A при тези наводнения кво ще стане с тази сол ...
  • 23 Хитлер

    2 0 Отговор
    На кой ли му пука.Обраха отново парите на хората за пореден път и се правят на ни лук яли ни лук мирисали!
  • 24 Сульо

    1 0 Отговор
    Пари в банка бих внесъл само ако ми опрат автомат в главата!