Last news in Fakti

9 Април, 2015 10:57 2 660 0

20 000 жилища в един пренаселен град

  • инвестиции-
  • жилища-
  • хонг конг

Проблемът на мегаполисите е, че страдат от дефицит на земя. До голяма степен за създалата се ситуация вина има и подемът на пазара на недвижими имоти. Подобна беше картината в Хонконг. Въпреки липсата на парцели, там се намериха терени, на които през следващите две години (2015 и 2016 г.) да бъдат построени 30 жилищни сгради. В тях ще бъдат разположени 20 000 маломерни апартамента. Съответно и цените ще бъдат достъпни за местното население. Новите сгради ще се намират в покрайнините на Хонконг.

В момента търсенето превишава предлагането и цените спекулативно се вдигат. Целта на този проект е дисбалансът да се намали, съответно и пазарът да се предпази от създаването на имотен балон.

Когато инвеститорите се надпреварваха да влагат средствата си в недвижими имоти в Хонг Конг, цените на имотите за периода 2009-2012 г. растяха с по 20%-30% на година. Властите въведоха редица ограничения с цел намаляване темпа на постъпване, включително направиха по-трудна покупката с ипотека на второ жилище, което често беше обект на бърза препродажба. Вече клиент, който иска да купи апартамент с банков заем трябва да е готов на 50% самофинансиране. Увеличиха се и данъците и таксите по прехвърляне на имота. Предприемачите обаче не се оттеглиха, а се насочиха към качествените офисни сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА