Last news in Fakti

17 Ноември, 2010 12:08 5 600 15

Шейховете купуват Великобритания

  • имоти-
  • лондон-
  • катар-
  • емирство-
  • инвестиции

Благодаря, че ми напомнихте за "Кристис", каза емирът на Катар, който е един от най-богатите монарси в света, преди да пристигне на държавна визита във Великобритания, състояла се в края на октомври. Лесно е да се забрави нещо толкова обикновено като покупката на една от най-големите аукционни къщи в света, когато инвестиционното портфолио, което притежаваш, е толкова голямо като това на шейх Хамад бин Халифа ал-Тани. Емирът на Катар, който притежава една трета от резервите на природен газ в света, е пет пъти по-богат от кралица Елизабет Втора. Наскоро той използва значителна част от богатството си, за да се сдобие с имоти-трофеи в Лондон. "Кристис" - ако той реши да я купи - ще бъде прибавена към магазина "Хародс", към сградата на американското посолство на площад "Гросвенър" и към най-скъпия жилищен комплекс в британската столица - One Hyde Park в Найтсбридж. Емирът се сдоби с "Челси баракс" (бившите казарми край Темза) за рекордно висока цена, а освен това той притежава големи недвижими имоти в Бърклис, Сейнсбъри и в бизнес комплекса Сanary Wharf.

Но ако шейх Хамад е най-агресивен и авантюристичен купувач на недвижима собственост във Великобритания, той съвсем не е единствен. Арабите, особено тези от страните от Персийския залив, са утроили дела на инвестициите си в търговска недвижима собственост в последните пет години. Миналата година те са похарчили 1.48 млрд. британски лири - които представляват 16% от всички чуждестранни инвестиции в този сектор.

Най-богатите купувачи от Персийския залив са:

- Принц Алуалид бин Талал от Саудитската кралска фамилия, който притежава хотел "Савой". Той отвори врати в средата на октомври след три годишен ремонт, погълнал 220 млн. британски лири;
- Кралската фамилия на Абу Даби, пряко или косвено, сега притежава Berkeley Square и изложбения център ExCel в Royal Docks, а наскоро е похарчила 640 млн. лири за три блока в Найтсбридж;
- Шейх Мансур бин Зайед ал-Нахян от компанията "Юнайтед Груп" от Абу Даби миналата година купи футболния отбор "Манчестър Сити" за 210 млн. лири. Новата му инвестиция в клуба възлиза на 570 млн. лири. Той може да си позволи това. В същото време, докато купуваше клуба, се сдоби и с банката "Бърклиз" за 2.2 млрд. лири и похарчи също 1.7 млрд. лири, за да придобие 9.1% от акциите в "Даймлер".


Инвеститорите от Персийския залив са сред най-богатите купувачи в последните години. Британски символи като "Мадам Тюсо", "Астън Мартин" и хотелската верига Travelodge сега са в техните ръце. Толкова много милиарди са похарчени, че всеки път, когато някой британски символ се обявява за продажба - или дори когато само тръгнат слухове, както с футболните отбори, на хоризонта се появяват шейхове.

Смята се, че емирът на Катар и неговият суверенен фонд, който има 54 млрд. лири, стоят зад предложението за придобиване на футболния отбор "Евъртън" миналата година. Друга кралска особа, но от Саудитска Арабия, принц Фейсал бин Абдула, бе свързан с "Ливърпул". Твърди се, че различни кралски семейства от Персийския залив и суверенни фондове от Дубай, Абу Даби и Кувейт са направили оферта по-рано тази година за "Манчестър Юнайтед"." Дубай Интернешънъл Кепитъл" се е опитал да купи "Ливърпул" и "Нюкасъл Юнайтед".

Зад тази активност се крият три фактора

В изминалите две години цените на петрола скочиха двойно, като увеличиха баснословното богатство на арабските фамилии и държави. В същото време, в резултат на глобалната икономическа криза, се наблюдава рязък спад в цената на недвижимата собственост и компаниите във Великобритания. Страната изглежда добро място за инвестиции заради ниските данъци, опитът във финансовите услуги и удобната часова зона, между Близкия изток и САЩ.

Третият фактор е, че петролните инвеститори са се поучили от грешките, които са правили в миналото. Тогава те не са диверсифицирали достатъчно националните и семейните инвестиционни портфейли, което ги бе оставило на милостта на големите колебания в цените на петрола.

Дори и Катар почти бе обявил банкрут

Петролните инвеститори обаче не са фокусирали вниманието си само към Великобритания. Емирът на Катар миналата година вложи 6.3 млрд. лири във "Фолксваген" и "Порше". Преди дни отвори грандхотел Le Royal Monceau, който е символ на Париж. Сдоби се с историческия хотел Raffles в Сингапур, известен със своето колониално великолепие и коктейла Singapore Sling. Емирът казва, че различните инвестиционни фондове инвестират "навсякъде" - 3.2 млрд. лири в недвижима собственост за развиване на енергетиката в Малайзия, джойнт венчър с Индонезия на стойност 632 млн. лири и инвестиция от 7.1 млрд. лири в бразилския клон на банката "Сантандер". "Инвестираме в голяма сделка с Китай, с Индия, Тайван и Япония", заяви наскоро той. "Всъщност ние отиваме навсякъде, където някой има добри проекти и се обърне към нас... Опитваме се да създадем катарски стандарт: вие печелите, ние печелим и отиваме за дълго време".

Лондон е особено привлекателен за арабски инвеститори

заради спада на лирата спрямо долара. Така той се превърна в основна цел за инвестиции, тъй като петролните шейхове знаят, че децата им ще трябва да поддържат начина си на живот, когато петролът свърши след десетилетия. "Недвижимите имоти в Лондон може да се разболеят, но няма да умрат", казва емирът. Един от управителите на неговите фондове, Стивън Бартър, изпълнителен директор на британското представителство на Qatari Diar, казва: "Възможности не липсват. Целта е да се направят умни инвестиции. Великобритания е атрактивна и вероятно е преминал най-лошият период от кризата".

Лондон се противопоставя на тенденцията за намаляващите преки чуждестранни инвестиции навсякъде в Европа, заедно със САЩ, Китай и Индия, които също инвестират в британската столица. Това обаче не важи за много други британски градове. Рецесията задълбочава пропастта между столицата и градове като Белфаст, Ливърпул и Шефийлд, които в момента са сред най-малко предпочитаните места в Европа за инвестиции в недвижимо имущество, въпреки че градове като Манчестър се борят да оцелеят и не само заради това, че шейх Мансур купи втория по големина футболен отбор в града.

Дори и британското правителство е доволно от това развитие на нещата. Да се разширят британските бизнес отношения и политическите връзки с Персийския залив бе един от приоритетите, определени от коалиционното правителство. Катар инвестира 2 млрд. лири във Великобритания миналата година и министрите се надяват да убедят арабите да купят още неща тук, за да помогнат за възстановяването на експорта. Те също така се надяват, че визитата на шейха на Катар ще направи по-сигурни енергийните оставки за Обединеното кралство.

Министрите също така приемат малката персийска държава като стратегическа за постигането на мир в Близкия изток. 58-годишният емир, който е учил в Санхърст, си е изградил репутацията на хитър държавник, който успява да поддържа добри отношения със САЩ, които имат бази в Катар, и с Израел - но също така със Сирия и Иран. Той дори се ползва с доверието на палестинската групировка "Хамас" и на ливанската "Хизбула". Като посредник той вече изигра ключова роля за възстановяването на мира в Ливан, който бе на ръба на гражданска война.

Преди десетилетие емирът създаде тв канал "Ал Джазира", от която звучи много по-свободна реч в арабския свят, но също така дразни американците.

Състоянието на емира на Катар:
50 млрд. лири - Стойността на суверенния фонд
1.5 млрд. лири - Личното състояние на емира
37.4 млрд. лири - Стойността на имението, което той притежава на Park Lane в Лондон
133 метра - Дължината на неговата супер яхта, наречена "Ал Миркаб"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СОЛОМОН

    13 21 Отговор
    ДА ПОКАНИМ ШЕЙХОВЕТЕ ДА ИНВЕСТИРАТ И В БЪЛГАРИЯ
  • 2 ПАСИ

    13 13 Отговор
    Да изкупят МОЛ-овете например:))))
  • 3 Драго

    40 6 Отговор
    О свещена простота...
    Тъпите англичани ги изкупуват, не им увряха тиквите че исляма има за цел да превземе Европа. Западния свят се изкупува с техните си пари. Плащат за скъп петрол, сега ще си харизат дворците, именията... може да се окаже накрая да са чужденци в собствената си държава!
  • 4 Nikolay

    21 2 Отговор
    До Драго.
    Напълно съгласен съм с Вас. Миналата година като бях в Лондон имах усещането, че съм в Ориента, навсякъде индийци, пакистанци, негри, араби и др. И като чели англичаните бяха най - малко. Освен това по улиците, наргилета,дюнери, хомосексуалисти. Арабите пикаят само като си вдигнат хитона, насред улицата. Смърди на чесън и на мочка направо УЖАС! При това става дума за най - скъпите им улици в Ситито.
    Пази Боже и ние да не станем като тях.
  • 5 Pepi

    4 3 Отговор
    Да ви е б а селяндурите прости. Молете се да станеме като тях, а не голи и боси цигани каквито сте в момента! Заради тъпата си гордост и простотия сме на тоя хал българите, щото сме жсе най-хитри...
  • 6 marseel

    2 33 Отговор
    im surprise that bulgarians like drago and nikolai still thinking by the same way like comunism in the near past ... this means that bulgarians still not ready for free europe ... that why they will not be able to be integrated in the comunity of FREE EUROPE and they will be alwyas in a close circle like comunists was...isnt it
  • 7 Nikolay

    22 1 Отговор
    до marseel
    Благодаря за мнението. Предпочитам да отговоря на български.
    Свободата и толерантността към различните Вероизповедания и раси не означава пренебрегване на идентичните национални морални ценности вкл. Религия, бит и т.н., с последващо робуване на други разбирайте чужди. Не мисля, че ислямизацията, (а в момента е точно така) в "Свободна Европа" е пътят към успеха и благополучието. Вече започнаха да го осъзнават и самите англичани, а и всички ние бяхме потресени от Варварския атентат в лондонското метро, но малко хора се питат "Защо се стигна дотам?".
    Поне според мен всеки има право на лично мнение, което не го заклеймява като комунист, фашист и пр.
    И накрая с молба, макар и на английски, френски или какъвто език Вие си изберете пишете грамотно без правописни грешки, особено много дразни.
  • 8 todor

    1 33 Отговор
    mrete vie v bg gladni maykavi balgarska pod samo ste za pod noja mrete gladniiiiii 6te izkupyat i bg
  • 9 todor

    1 35 Отговор
    pokani na maykati putkata i neya 6te izkupyat te
  • 10 pich

    16 3 Отговор
    Smart za tapite i marzaliwi arabeli!!!!!!
  • 11 ivan

    20 0 Отговор
    to marseel:
    Marsell you need to advance your english in addition for you to speak about things you know nothing off.
    The bulgarian people are proud, some are bad some are good, In no way is any westerner better than any of these great people .
  • 12 voxy

    10 0 Отговор
    В Англия ще стане като в Швейцария.Първо се прехвърля едно катунче ,купува земя.На нея строи къщи , къщи, къщи.Става си цяло село. После се прехвърлят още 100 семейства с чалми и накарая всички говорят на арабски.
  • 13 voxy

    6 0 Отговор
    Съласна съм за Лондон че е препълнен с всякакви индийци , араби , негри , а англичаните са кът. Но и те като на времето са имали толкова колонии да не би да са се оплаквали.Добре е че няма визи за Англия , инак тези арабески щаха да си изкарват българско гражданство ( както става с разни африкански футболисти ) за да влезнат в Европа и какво щеше да е тук не ми се мисли.
  • 14 Истина

    11 0 Отговор
    Цел номер едно на исляма е да завладее света!
    За целта:

    1. Раждат по колко могат повече деца.
    2. Преселват се колкото се може по повече във предимно Християнски (проспериращите) държави.
    3. Установяват си колонии с техни си ислямски училища и джамии, храна и култура.
    4. Започват протести срещу Християните че са християни.
    5. Започват атентати избиване и масов терор...

    Колкото по-рано се изпъдят обратно, толкова по-добре за всички ни.
  • 15 Bylgarka

    1 0 Отговор
    Напълно съм съгласна с Вас. Не виждате ли какво става и със страната ни? Пускаме телефизията - турска реч. Искаме да гледаме филм - турски. Кланят се и лягат по тротоара пред джамията в София и хората не могат да минат. В християнска държава слушаме турски. Какво се чудите тогава за Англия. Първо купуваха къщите в България за 500 - 2 000лв., а сега Англия се купува от арабите. Англия е имала сума ти колонии, както българите сабили някога могъща нация, но сега губят всичко и си продават имотите и земите като нас. Дай боже българите и англичните да прогледнат. Иначе ще дойде ден и около нас всичко ще е чалми...