Last news in Fakti

20 Април, 2015 13:06 2 687 0

Profit taking

  • първа инвестиционна банка-
  • profit taking-
  • владислав хаджидинев

След силния старт на годината европейският индекс Euro Stoxx 50 преживя най-трудната си седмица и регистрира негативен резултат от 3.74 процента

След силния старт на годината европейският индекс Euro Stoxx 50 преживя най-трудната си седмица и регистрира негативен резултат от 3.74 процента. Но картината не е чак толкова лоша – от началото на годината към днешна дата, Euro Stoxx 50 е постигнал доходност от над 17 процента, а миналият понеделник, точно преди да обърне посоката, индексът достигна нов годишен връх от 3836 точки. В САЩ индексът S&P 500 също понесе щети със седмична загуба от 0.99 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Дра(х)матизация

Напрежението между Гърция и Европейският Съюз (ЕС) отново се покачва. Основната причина е, че до този петък, 24 Април, гръцкото правителство трябва да представи, за пореден път, план с реформи, които ще бъдат започнати до средата на Май, като условие за получаване на допълнителни пакети от спасителни заеми.

За съжаление, към този момент правителството на Ципрас не дава индикации, че иска да се съобрази с очакванията на ЕС. Очевидно стратегията на южната ни съседка е да притиснат (или по-скоро да изнервят) максимално европейските си партньори, които евентуално да се огънат под заплахата Гърция да изпадне в несъстоятелност и да напусне еврозоната. Скрития подтекст разбира се е, че по-голямата част от спасителните заеми, които Гърция получи през последните пет години от държави членки на ЕС, няма да бъдат върнати. Говорим за грубо казано над 250 милиарда евро.

Задачата за Ципрас и компания е с повишена трудност. От една страна, премиерът на Гърция добре разбира, че ако не получи поредна порция спасителни заеми, държавата в идните седмици ще изпадне във финансов колапс и парите просто ще свършат. От друга страна, Ципрас бе избран заради обещанията му да се конфронтира с ЕС и да направи някакво финансово-политическо чудо, от което Гърция хем да бъде богата страна, хем да не се „подчинява” на исканията на кредиторите си.

Следователно, в момента се създава патова ситуация, в която Ципрас просто няма правилен ход. Ако се съобрази с ЕС, Гърция вероятно ще получи още спасителни заеми, но това може би ще компрометира доверието на избирателите му и може би ще свали правителството му от власт. Ако пък реши да запази твърда позиция срещу ЕС и да не се съобрази с исканията, вероятно ще спечели сърцата на много гръцки избиратели, но парите ще свършат и ефектът няма да е никак добър. Най-вече за Гърция.

Action Plan

Тенденциите на международните пазари на акции продължават да са положителни. Слабият резултат на Euro Stoxx 50 е комбинация от повишения риск свързан с кризата в Гърция и желанието на инвеститори да „приберат” част от печалбите, които инвестициите  им в европейски акции постигнаха от началото на годината. Това събитие би следвало да се интерпретира, като краткосрочна корекция и вероятно в идните седмици ще се появят нови атрактивни възможности за инвестиции. Успех!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА