Last news in Fakti

23 Април, 2015 14:28 1 234 2

Ченалова остава с мярка парична гаранция

  • румяна ченалова-
  • остава-
  • парична-
  • гаранция

Втори съд констатира, че няма доказателства за престъпление по служба

Ченалова остава с мярка парична гаранция - 1
Снимка: БТА

Софийски апелативен съд (САС) остави на свобода съдия Румяна Ченалова, като съдът реши да не измени мярката й за неотклонение - парична гаранция в размер на 8 000 лева.

Румяна Ченалова е обвинена за длъжностно и документно престъпление. Това е втори съд, който констатира, че няма доказателства за престъпление по служба

Днес Румяна Ченалова поиска съдът да не я връща в ареста. Макар че не е длъжна да се яви пред втората съдебна инстанция, тя дойде и проведе своята лична защита. Преди нея говориха двамата й адвокати.

Тя посочи, че не може да се твърди, че може да се укрие или да окаже въздействие на свидетел, имайки предвид служебното ѝ положение.

„Това може да се твърди за всеки човек", заяви Ченалова и помоли съдът да не ѝ налага мярка за неотклонение.Тя поиска и паричната й гаранция да бъде намалена, като за аргумент посочи това, че сумата не е съобразена с имотното й състояние.

Защитата на Ченалова поиска съдът да остави без уважение искането на прокуратурата за задържане под стража. Според тях твърдението, че тя разполага със значителна сума пари извън граница не е доказано.

Един от защитниците ѝ - адвокат Огнян Минев, посочи, че Ченалова не е била разпитвана, а са били разпитвани много на брой свидетели, които нямат отношение към делото и повдигнатото обвинение.

„Органите на досъдебното производство работят със слухове. Юристите работят с факти, а не със слухове . Твърдението, че съдия Ченалова разполага със значителна сума пари извън граница не е доказано", заяви другият ѝ адвокат и неин брат Станимир Ченалов и подчерта, че няма доказателства тя да се е опитала да напусне страната.

Според прокуратурата обаче в интерес на обществото ще е ако Румяна Ченалова отново бъде задържана.

Обвинението се позова на свидетелски показания за финансови договорки между съдийката и Ангел Божилов от обединение "Енергийни дружества". За да облагодетелства това дружество, съдийката извършила и второто престъпление - подправила протокол, за да вкара в него факти, които обаче не били коментирани по време на съдебното заседание.

Прокуратурата цитира показания на свидетеля Димитър Попов, който твърди, че се е срещал с Ченалова, за да бъде договорено как близо 690 хил. лв. да бъдат разпределени така, че да има резултат за едната страна по делото - ОЕТ. Наблюдаващият прокурор Даниел Шостак спомена в пледоарията си, че обвиняемата е трябвало да прибере 500 000 лева, за да води делото в интерес на ОЕТ плюс още 190 000 лева, за да извърши въпросната манипулация на протокола. 

Обвинението се спря и на процесуалното поведение на Румяна Ченалова - това, че не се е явявала на разпит и съществуваща оперативна информация, че се готвела да се укрие, според тази информация, в Бразилия.

Факти.бг припомня, че на 17 април СГС постанови на съдия Румяна Ченалова една от най-леките мерки за неотклонение - парична гаранция в размер на 8 000 лева.

Тогава съдът прецени, че случаят не отговаря на изискванията за тежко умишлено престъпление и няма опасност тя да се укрие или да въздейства на по-нататъшния ход на процеса.

Прокуратурата протестира срещу решението на СГС. Според обвинението на съдията е трябвало да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража", заради недобросъвестното поведение, което обвиняемата е демонстрирала.

Румяна Ченалова беше съдията по делото "Белведере", за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните скандални действия.

В доклад пък от 12 членове на ВСС, които направиха проверка в СГС, в отделна глава се изреждаха нарушения на Ченалова. Оказва се, че тя е дописвала ищци във вече готови дела, инициирала е съмнителни движения на дела, а страни по процесите са знаели номера на делото, преди дори да са си платили държавната такса за него. От ВСС тогава подчертаха, че част от документите от доклада също са предадени на прокуратурата. В резултат на тях ще има още едно разследване срещу Ченалова.

Освен това Ченалова водеше и делото "Октопод", което започна отначало заради нейното отстраняване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хуя

    0 0 Отговор
    Тази мастоя трябва да отиде в затвора'''!

    Коментиран от #2

  • 2 кукумин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хуя":

    никакъв затвор няма да има за такива като нея, все едно да видиш осъден депутат. Тая игра тя си я знае и хич не и пука, най-малкото ще осъди държавата. Такива като нея ако не ги утрепеш, ще излязат по-чисти от папата от всяка тиня!