Last news in Fakti

7 Май, 2015 05:00 1 613 0

Показват ръкопис на "Десетте Божи заповеди" отпреди 2000 години

  • ръкопис-
  • десетте божи заповеди-
  • 2000 години-
  • йерусалим

Показват манускрипта в Йерусалим

Най-старият оцелял ръкопис на пълния текст на "Десетте Божи заповеди" е показан в музея на Израел в Йерусалим, съобщи електронното издание на вестник "Гардиън".

Свитъкът, който е на 2 000 години и е сред най-древните ръкописи в света, е намерен край Мъртво море и досега никога не е показван публично.

Проектът "Ръкописите от Мъртво море" съхранява древни библейски ръкописи, намерени в една от пещерите на северния бряг на прочутото солено езеро, разположено на най-ниската точка на нашата планета. Някои от документите са запазени във фрагменти, други, като "Десетте Божи заповеди" са цели.

Все пак, за да се гарантира опазването им, те ще бъдат показани само за две седмици, след което ще се върнат в специална херметична камера за съхранение.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА