8 Май, 2015 10:11 16 578 3

Няма да има дефицит при морските къщи

  • imot.bg-
  • свлачище-
  • къща

След спукването на имотния балон по българското Черноморие няколко години се чуваше ... тишина. Багерите спряха, строежите замръзнаха като едни грозни статуи, много, от които и днес грозят крайбрежието ни и напомнят за едни безвъзвратно отминали времена. Цените на имотите спаднаха драстично, но не толкова, че българинът да се втурне към покупката на ваканционни морски имоти и да ги разграби като топъл хляб, а само колкото не толкова претенциозните англичани (които купуваха по картинка) да отстъпят място на доста по-претенциозните руснаци (които купуват след като внимателно огледат вече построения имот).

Оказа се, че близо 4000 къщи по Черноморието са незаконни. Те едва ли ще бъдат съборени от багерите. За тяхното премахване ще се погрижи природата , защото се оказа, че са построени на свлачищни терени. Парадоксът е, че собствениците им имат разрешение за строеж от общините в съответните райони. Те обаче е трябвало да съгласуват проектите си с Министерството на регионалното развитие, тъй като става дума за свлачищни райони, но не са го направили.

Изчезването на тези къщи по-скоро ще върне част от красотата на природата, отколкото да предизвика недостиг на пазара на къщи по Черноморието. Доказателство за това е, че към момента от най-северната до най-южната точка на крайбрежието ни се продават 3827 къщи, сочи справка в специализирания сайт за недвижими имоти imot.bg. Най-голям избор имат тези, които предпочитат къща около Варна. Там офертите са над 1500, а средната цена на квадратен метър е 454 EUR. Прави впечатление, че в Бургас стойността е по-висока – средно 500 EUR/кв.м, обявени за продажба 1300 къщи. Най-евтино е в Добрич – 313 EUR/кв.м. Предложенията обаче не са малко – 1000 броя.

Дали след като стана ясно, че почти 4000 къщи и малки кооперации са построени върху свлачища, част от собствениците им ще искат да ги продадат и как това ще се отрази на цените, е въпрос, чийто отговор ще покаже бъдещето. Едно е ясно – близо 7 години след имотния бум негативите продължават да изплуват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 беше красиво и тихо

    2 1 Отговор
    -Навсякъде където се развива морски туризъм е забранено да се строи от плажната ивица наветре в сушата от 250-до-300метра за да се запази красотата на морският бряг правят се само паянтови временни обекти като ресторанти магазини за бански и водни спортове и сувенири и т.н. а като свичко се оцвъка със бетон и асфалт и няма пясък и плажна ивица ходи на море ама друг път в някоя друга държава.
  • 2 гост

    1 1 Отговор
    Та за какво се ходи в Гърция. На Халкидики си има плаж с пясък и малки, семейни хотелчета навсякъде. Няма ги суматохата и строежите в пиков сезон. Цената на нощувка е като при нас, към 70-80лв, но природата е много по-добре запазена и не се изтисква максимума и от последния квадратен метър земя. Повечето отиват заради морето, плажа и слънцето, това тук в БГ никой не го разбира май.
  • 3 1234

    1 0 Отговор
    Какъв дефицит,то има излишък,те строиха,строиха,че се забравиха.То от Русия купуваха,от Англия купуваха,и Германци,и какви ли не ,и пак останаха,ама дето пише автора на статията,то свлачищата ще ги регулират.Ама то с крадени пари така се прави,влагаш ги в нещо не обмислено,защото бързаш да не ти ги вземе някой....и хопаааа загубваш ги.От където дошли,там отишли.