Last news in Fakti

1 Юни, 2015 12:42 3 575 2

Крайните срокове не са това, което бяха

  • първа инвестиционна банка-
  • крайни-
  • срокове-
  • акции

Разочарование – така можем да опишем миналата седмица за пазарите на акции

Разочарование – така можем да опишем миналата седмица за пазарите на акции. Противно на очакванията ни, американският индекс S&P 500 и европейският Euro Stoxx 50 завършиха седмицата в негативна територия, съответно със загуби от 0.88 процента и 2.95 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Полемика

Вече не се учудвам, когато чета за поредната пропаднала сделка между Гърция кредиторите й. През последните два месеца поне пет пъти гръцкото правителство обявяваше, че „до края на седмицата” ще стигнат до споразумение с европейските си партньори. Ето, че и миналата седмица бе пропусната възможността това да се случи.

През започващия днес месец юни, Гърция ще трябва да плати дългове в размер на 1.6 милиарда евро към Международния Валутен Фонд. Освен това в края на месеца изтича срокът на пакетът от финансова помощ. Следователно, най-много още четири седмици, гръцкото правителство да продължи да си поставя крайни срокове и да не ги спазва.

Текущата позиция на Ципрас е, че кредиторите поставят напълно неприемливи изисквания към Гърция, по отношение на желаните реформи в пенсионната система, пазарът на труда и данъчната политика. Неприемливи или не, по всичко изглежда, че кредиторите нямат намерение да отстъпят, така че агресивната стратегия на Ципрас, в която той не предприема нищо и чака времето да изнерви опоненти му, трудно би постигнала успех.

Action Plan

Въпреки разочарованието от миналата седмица и полемиката между гръцкото правителство и нейните кредитори оставаме положително настроени към пазарите на акции. Само преди две седмици S&P 500 постави нов исторически рекорд, достигайки стойността от 2134 точки, и е съвсем реалистично в идните дни индексът да направи опит да тества това ниво наново. Европеският Euro Stoxx 50 в момента е близо до критичното ниво 3500 точки, което последният месец бе тествано три пъти. Очакването ни е, че и тази седмица индексът ще се задържи над 3500 точки.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    0 0 Отговор
    ПО-ДОБРЕ ЧЕТЕТЕ ТОВА -> МНОГО ПО-ЯСНО Е НАПИСАНО!

    http://banks.dir.bg/2015/06/01/news19176949.html
  • 2 Велт

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с "Госта"!