Last news in Fakti

8 Юни, 2015 15:02 5 034 0

Хладно лято

  • хладно-
  • лято-
  • първа инвестиционна банка

Неприятна седмица за пазарите на акции

Неприятна седмица за пазарите на акции. Американския индекс S&P 500 загуби 0.69 процента, а европейският Euro Stoxx 50 1.79 процента. Основна тема, за съжаление, отново бе липсата на прогрес в преговорите между Гърция и кредиторите й. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Общ фронт срещу хаоса

През почивните дни се състоя срещата на Г-7, на която е обсъждан и гръцкият въпрос. Призивът на г-жа Меркел е европейските лидери да останат обединени и единни в преговорите с гръцкото правителство.

Вече е почти ясно, че гръцката страна в преговорите няма намерение да се съобразява с условията на своите кредитори, за да получи нови пакети от спасителни заеми. От друга страна, по нищо не личи, че кредиторите имат намерение да правят каквито и да било компромиси. Следователно, патовата ситуация се затяга все по-силно и допирните точки между Гърция и европейските й партньори стават все по-малко.

Въпрос на няколко седмици е да се стигне до развръзката. Реалистичните варианти са два: или гръцкото правителство ще промени подхода и ще се съобрази с исканията на кредиторите, и ще получи достъп до нови спасителни заеми; или ще затвърди още повече позицията си и няма да се съобрази, което ще я лиши от достъп до спасителни заеми, и вероятно ще доведе страната до несъстоятелност.

Лихвите в САЩ

В края на седмицата бе публикуван месечния доклад за състоянието на американската работна сила. През последните няколко месеца този доклад е много внимателно следен от инвеститори, защото е един от най-важните индикатори, които могат да подскажат кога Федералния резерв на САЩ (Фед) ще започне да покачва лихвите в американската икономика.

Данните от доклада показаха, че през месец май са били създадени 280 хиляди нови работни места, което е по-високо от очакваното повишение. Това е силен доклад, който показва, че американската работна сила продължава да е в подем. Следователно очакванията за конкретния момент, в който Фед ще направи първата стъпка в покачването на лихвите, се увеличават за към по-скорошна дата.

През последните няколко месеца инвеститорите бяха силно раздвоени дали американската икономика и конкретно работната сила, ще бъдат достатъчно устойчиви за да позволят на Фед да започне покачването на лихвите още тази година. Сега по всичко изглежда, че нещата отиват точно към този сценарий.

Action Plan

Двата основни рискови фактора за пазарите на акции – гръцкият проблем и моментът на повишение на лихвените проценти в САЩ – започват да оказват негативно влияние върху пазарите на акции.

Европейският Euro Stoxx 50 за втора седмица поред се понижи и достигна до ключовото ниво от 3500 точки. Вероятно индексът ще направи опит за пробив под това ниво, но като цяло оставаме оптимистично настроени и очакваме негативното движение да остане ограничено. Американският S&P 500 изглежда в добра форма и въпреки негативната търговия в две последователни  седмици е възможно да се върне в дългосрочната си положителна тенденция и да тества рекордната си стойност от 2134 достигната миналия месец.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА