Last news in Fakti

8 Юни, 2015 21:11 3 846 7

Наемите на жилища в Любляна с 20% надолу

  • любляна-
  • словения-
  • жилища-
  • наем-
  • търг

Между 450 EUR и 550 EUR е наемът на жилище с площ 50 кв.м в Любляна. Цената е с близо 20% по-ниска в сравнение с началото на кризата, посочват анализатори. Причината за поевтиняването е, че и при покупко-продажбите, цените на апартаментите в словенската столица отчетоха спад през последните години.

На пазара има няколко хиляди пустеещи апартаменти. Причината е, че много студенти, които учат в Любляна, предпочитат всеки ден да пътуват от съседните градове до столицата, вместо да наем жилище в нея. Също така на мода е и студентът да живее с родителите. Единствено по крайбрежието на река Любляница търсенето на жилища под наем превишава предлагането и държи наемните нива високи.

В покрайнините на града тристаен апартамент може да се наеме и срещу 250-300 EUR на месец.

Словенците силно пострадаха от имотната криза, в резултата на което броят на конфискуваните недвижимости рязко се повиши през последните години. Повечето от тях се продават на търг, а това определено се явява изгоден начин за придобиване на имот, тъй като цените са с около 20%-30% по-ниски от пазарните. Търгът като метод на покупка на жилища е разпространен на територията на цялата държава.

Интересът към търгове е еднакво висок за всякакви видове имоти с начална тръжна цена до 150 000 EUR. Обикновено за един имот има около 15 потенциални купувачи, които вземат участие в наддаването. Всеки от желаещите да купят имот на търг трябва да плати залог, равняващ се на 10% от началната тръжна цена, за да бъде допуснат до наддаването. Залогът се връща на тези, които не са спечелили търга в упоменатия от закона срок след като той се е състоял, без да се задържа каквато й да е част от сумата. Залогът, който е платил, спечелилият търга, се приспада при плащането на имота. Ако спечелилият търга поради една или друга причина не купи имота, залогът не се връща.

Важно е да се отбележи, че интересът към имот, който е за пръв път на търг, не е голям. Той се увеличала, когато недвижимостта се предлага за втори или трети път. Тогава началната тръжна цена пада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданинь Ут селУ

    0 0 Отговор
    Ама много интересно, браво Милена. Ако е удобно и статийка за цените на дюнера в Бърно , моля.

    Коментиран от #2

  • 2 Цени на дюнери

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гражданинь Ут селУ":

    Дюнерите вървят по 2,30 EUR.
    Нещо друго гражданинУ да ви интересува :-)
  • 3 някой си

    0 0 Отговор
    правиш ли разлика между Словения и Словакия?

    Коментиран от #4

  • 4 География

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "някой си":

    Последно - Бърно е в Чехия :-)
  • 5 до 4та глупаци

    0 0 Отговор
    Пичовиии, що сте се хабили да пишете глупости?
  • 6 Кравата

    0 0 Отговор
    Ох притесних се!
  • 7 гражданинь ут селу

    0 0 Отговор
    Поради що реши , че Бърно трябва да е в Словения??? Беше просто произволен пример за град . Иначе и в Бърно и в Прага съм пил страхотна бира , но с наденички за мезе. И свинския бут ти го режат на място направо на улицата с наливната биричка в комлект.