Last news in Fakti

11 Юни, 2015 10:50 1 579 3

РБ предлага вдигане на прага за регистрация по ДДС

  • рб-
  • вдигане-
  • прага-
  • регистрация-
  • ддс

Регистрацията да е от 50 хиляди на 200 хиляди лв. Вместо да е 100 хиляди лева, прагът за задължителен финансов одит да се вдигне на 200 хиляди лева, е второто предложение на РБ с цел да се облекчи малкият бизнес

Променяме прага за регистрация по ДДС от 50 хиляди на 200 хиляди лева с изменения на Закона за ДДС и вдигаме прага от 100 хиляди на 200 хиляди лева за възникване на задължение за финансов одит по Закона за счетоводството. Това ще даде глътка въздух на малкия бизнес и предприемачите и ще намали разходите им. Това коментира в парламента Настимир Ананиев – заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок и член на външната и транспортната комисии в 43-то Народно събрание при внасянето на измененията в двата закона, подписани от него и група депутати от РБ.

Бизнесът сега изкуствено се задържа на обороти под 50 хиляди лева, за да не влиза по ДДС и да се натоварва с нова документация и разходи, които за малките фирми са непосилни, обясни Ананиев. Той уточни, че сега фирмите са длъжни да се регистрират по ДДС при достигане на 50 000 лв оборот и съответно да подават справка-декларация по ДДС и справки за покупките и продажбите на месечна база като фирмите с обороти в размер на милиони левове. По думите му вдигането на прага за ДДС ще облекчи десетки хиляди малки компании и търговци откъм разходи и ще остави свободен ресурс в бизнеса за наемане на хора и реинвестиране.

По отношение на промените в Закона за счетоводството, Ананиев обясни, че  с предложението се вдига прагът за възникване на задължение за финансов одит от 100 000 лв на 200 000 лв. Като говорим за малки фирми, бизнес от семеен тип и подобни микро-предприятия е добре да отчетем, че те не са листвани на фондовата борса, не се търгуват на публичния пазар и не е нужно да бъдат товарени и със задължителен финансов одит при тези малки обороти, обясни мотивите Ананиев. По думите му това ще облекчи работата и на данъчната администрация и ще изсветли доходи на фирмите, които сега остават в сивата икономика, без да плащат данъци, за да си спестят тежки процедури по администриране на ДДС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123455

    0 0 Отговор
    Най после,след като унищожиха всичко работещо в България
    се появяват здраво мислещи политици

    Коментиран от #2

  • 2 Любо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "123455":

    Да за да унищожат и онова което е останало!
  • 3 пенчо питанката

    0 0 Отговор
    Това е направено с цел, хората да не прикриват приходи... от страх, да не минат по ДДС :)... Това са андрешковски ходове, за да се пълни хазната от балъците, а тези техните кинти, да отиват в джобовете на управниците :)))... няма да отидат за друго. Ама понеже аз съм им хванал всеки ход в зародиш си перем по старому. А да видим ко по-гъвкаво, ще измислят! Силно се съмнявам това да стане, понеже мисленето не им е силна страна. Удря се само по най-бедни, дребен и среден бизнес. А това са парите на хората в БГ. Тези пари се въртят тук. И те като ударят там, ест. че хората няма да имат пари! Нема ви отварям очите повече - айде лека нощ!