Last news in Fakti

24 Юни, 2015 17:58 2 345 0

Калоян Топалов е новият председател на СГС

  • калоян топалов-
  • председател-
  • сгс-
  • нов

Той беше единствен кандидат за поста и получи подкрепата на 14 членове на Висшия съдебен съвет ВСС

Калоян Топалов е новият председател на СГС - 1
Снимка: БТА

Калоян Топалов е новият председател на Софийския градски съд (СГС), съобщи „Правен свят“. Той беше единствен кандидат за поста и получи подкрепата на 14 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Петима гласуваха против, а трима се въздържаха.

"Въпросът е съдът да започне да работи нормално и да дава на обществото бързо и качествено правосъдие", заяви веднага след избора си Калоян Топалов.

Изборът започна с час и половина закъснение, тъй като голяма част от членовете на ВСС бяха на обсъждането на промените в Конституцията и Закона за съдебната власт, организирано от Асоциацията на прокурорите.

"Аз съм от т. нар. средно поколение съдии, които имаха щастието да работят по времето, когато упражняването на тази професия беше чест, удоволствие и гордост. Но това поколение имаше и малшанса пред очите му общественото доверие в професията да бъде сринато. И, по мое мнение, в голямата си част, това беше направено умишлено, за да има удобен виновник за всичко. Това доведе до една крайна апатия, демотивация и разочарование в колегите. Тези фактори имат точка на насищане и човек трябва да предприеме действия. Натрупал съм знания и възможности и вярвам, че мога да върна СГС на полагащото му се място", заяви Топалов пред ВСС.

Той представи основните проблеми в СГС. Наблегна на натовареността и неравномерното разпределение на делата. Разказа как политиката по командироването трябва да бъде стикована между председателите на съдилищата в София - от районния до върховния съд. Топалов критикува качествата на съдебните помощници в СГС, посочи, че има съдии с 250 неизписани дела. Посочи, че е добре да бъде променен Законът за СРС така, че да се позволи на председателите на окръжните съдилища да упълномощават не само свои заместници да дават разрешенията, а и редови съдии.

Друг проблем, на който съдия Топалов наблегна в представянето си, беше свързан със сигурността на софтуера, който се използва в СГС. Той заяви, че една от първите му задачи ще е да деинсталира софтуера през лятната ваканция, така че да отпаднат съмненията, че има външен нерегламентиран достъп до деловодната система на СГС и дори до системата за случайно разпредление на делата.

При обсъждането на кандидатурата му бяха изказани само положителни становища.

Първи взе думата председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Основният въпрос е защо постът на председател на СГС е станал толкова неатрактивен", започна коментара си той. След това заяви: "Поздравявам съдия Топалов, че се кандидатира в момент, в който градският съд има катастрофален имидж. Това показва, че Калоян Топалов има най-важното личностно качество за един административен ръководител – смелост. Нашата представа за нормалност в много обществени сфери деградира. Съдия Топалов притежава воля и характер да върне доверието и да мотивира колегите". Лозан Панов се обърна към колегите си във ВСС: "Моля да застанете с имената и лицата си и да дадете аргументи срещу този избор. Призовавам ви да бъдем честни в този момент, защото нашите грешки не са единични и случайни, а са поредици от грешки. Всеки от нас е отговорен за случвяащото се в СГС и ако не изберем днес, ще създадем криза в кризата. Това не е избор по принуда, а избор, който да ни върне себеуважението. Да гласуваме по съвест".

Кандидатурата на Топалов подкрепи и Камен Иванов. "Колегата безспорно е съдия с изключително добра професионална подготовка. Той не притежава административен опит, но има капацитет, който предлагам да подкрепим с вот. Нека да бъдем стена, на която проявилият кураж Топалов, да може да се опре, а не стена, която да препречи желанието му да бъде полезен на съда, в който работи", заяви той. За добрите качества на съдия Топалов се изказа и Калин Калпакчиев. "СГС трябва да се върне в редиците на съдилищата, които задават добрите практики в съдебната система", каза той.

Галина Карагьозова посочи, че Топалов е бил младши съдия при нея. "Той е изключително организиран, знае да отстоява мнението си, но се вслушва в чуждото и може да се справи като административен ръквоодител на СГС", заяви тя.

Топалов е командирован в СГС от 2012 г. и печели конкурс за титулярно място през декември 2014 г. Иначе е съдия от 1999 г. Топалов е бил постоянен преподавател по гражданско право и процес в Националния институт на правосъдието. При последната си атестация през октомври 2013 г. съдия Топалов е получил 98 от общо 100 точки.

Градският съд е с временно ръководство от четири месеца. Бившата председателка на СГС Владимира Янева подаде оставка на 24 февруари. Повод за оттеглянето ѝ беше образуваното срещу нея наказателно производство заради разработката "Червеи" и временното ѝ отстраняване от длъжност. Повече от два месеца след като напусна шефското място в СГС Янева беше обвинена в незаконно разрешаване на употреба на специални разузнавателни средства. След оставката на Янева всичките ѝ заместници, с изключение на шефката на Наказателното отделение Петя Крънчева, се оттеглиха от ръководните си длъжности. От края на февруари градският съд управлява върховният съдия Владимир Йорданов.

Сега Топалов ще може да избере нов екип, който да поеме ръководството на СГС.

Както новият председател посочва в концепцията си, в градския съд има серия от дългогодишни проблеми, които "в голяма степен са резултат и на лоши управленски практики, отразяващи се пряко върху работата на всички съдии в този съд". Освен скандала с разработката "Червей" СГС беше обект на тежки критики и заради т. нар. дело "Белведере". Заради него беше обвинена и отстранена от длъжност съдия Румяна Ченалова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА