Last news in Fakti

29 Юни, 2015 13:01 12 561 4

Пожар!

  • пожар-
  • първа инвестиционна банка-
  • фибанк-
  • пазарите-
  • акции

Миналата седмица приключи в умерено положителен тон за пазарите на акции

Миналата седмица приключи в умерено положителен тон за пазарите на акции. Въпреки че американският индекс S&P 500 постигна отрицателен резултат от – 0.40 процента, европейският Euro Stoxx 50 компенсира тази загуба, като регистрира положителен резултат от 4.79 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Неочаквано силен резултат като се има предвид, че седмицата премина под знака на поредица неползотворни преговори между гръцкото правителство и кредиторите й.

По пътя на Кипър

До утре Гърция трябва да изплати свои дългове в размер 1.5 млрд. евро. към един от кредиторите си - Международния валутен фонд (МВФ). Ако това не се случи, вече напълно официално Гърция ще изпадне в несъстоятелност, макар че на практика от известно време страната е в несъстоятелност, но благодарение на постоянната външна помощ успяваше да рефинансира задълженията си.

Този уикенд, поради влошената ситуация в гръцката финансова система е взето решение банките в южната ни съседка да останат затворени до 6 юли. Забранени са чуждестранни парични преводи, а дневният лимит за теглене на средства от банкомат е ограничен до 60 евро. Целта на тези мерки е да предпази гръцката финансова система и банковия сектор от паника и тотален разпад. Подобни мерки бяха приложени успешно преди години в Кипър.

Засега ситуацията се движи в може би най-песимистичния сценарий – а именно: Гърция върви към несъстоятелност и нови политически трусове, които едва ли ще оставят правителството на Ципрас на власт. В контекста на месеци изтощителни преговори без всякаква индикация за разбирателство между двете страни е направо невероятно да се мисли, че в оставащите 36 часа Гърция и кредиторите й ще намерят решение на кризата. Следователно, рискът несъстоятелността да стане факт е по-голям от надеждата за споразумение.

Action Plan

Дръжте се здраво! Каквото и да се случи, вероятно ще бъде драматично и ще окаже краткосрочен ефект върху пазарите на акции. Реакциите могат да бъдат изненадващи – тип: лоши новини, а пазарите скачат, или обратното – добри новини и пазарите падат. (Разбира се, какво е лоша и какво е добра новина е субективно и отворено за тълкуване.) Късмет!

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    Чудя се -ако изчезнат изведнъж всички евреи и арменци-дали няма да изчезнат всичките проблеми на човечеството -101%
  • 2 Далай Лама

    1 0 Отговор
    Арменците са ОК, но за евреите няма какво да се чудиш - всички проблеми в този свят идват от тях. :)
  • 3 Шива

    0 0 Отговор
    -Турете и гърците в кюпа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.