6 Юли, 2015 15:12 4 022 0

Пирова победа

  • първа инвестиционна банка-
  • фибанк-
  • пирова-
  • победа-
  • акции

Нажежена седмица за пазарите на акции

Нажежена седмица за пазарите на акции. В Америка пазарният индекс S&P 500 загуби 1.18 процента, а в Европа индексът Euro Stoxx 50 падна с цели 4.37 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Разбираемо и логично, предвид абсурдната ситуация, в която гръцкото правителство и неговите кредитори се озоваха, след анонса на Ципрас за провеждането на референдум в южната ни съседка, с който да се направи допитване, дали гръцкият народ е съгласен с предложенията на кредиторите. Познайте отговора!

Твърдо НЕ (Оxi)

Проведеният вчера референдум в Гърция изненада с категоричния превес (от почти две трети) на граждани, гласували с НЕ. Изненадващо, първо, защото предварителните социологически проучвания сочеха за умерен паритет в резултатите и, второ, защото след седмица на банкова ваканция и социално напрежение, се създаде усещането, че гръцкият народ започва да разбира рисковете, свързани с напускането на Гърция от еврозоната и изпадането във финансова несъстоятелност, а оттам и в икономическа изолация.

Както обичам да казвам – alea iacta est (жребият е хвърлен) – гръцкият народ реши да подкрепи правителството на Ципрас, точно в седмицата, в която страната им формално изпадна в несъстоятелност, след като не плати дълг от 1.5 млрд. евро на Международния Валутен Фонд (МВФ). (Според някои анализатори Гърция е в несъстоятелност от дълго време.) Следващото голямо задължение е към Европейската централна банка(ЕЦБ) и е в размер от около 3.5 млрд. евро, а падежът е на 20 юли – след точно две седмици. Логично е да мислим, че и този дълг ще остане неплатен.

Интересното обаче е докога ще продължи подкрепата и еуфорията на гръцкия народ за Ципрас и конфронтационната политика срещу ЕС и кредиторите, защото освен плащанията към кредиторите, правителството трябва да осигури и пари за пенсии и заплати на не

малката държавна администрация. Проблемът е, че голяма част от процеса вече е необратим и много от мостовете между Гърция и нейните кредитори са разрушени.

Неяснотата е тотална. Един от големите проблеми е липсата на процес и план, които да ръководят излизането на Гърция от еврозоната, което става все по-реалистичен сценарий.

Action Plan

Кой знае какви неща ни предстои да видим през текущата седмица. Ситуацията е толкова напрегната, че е напълно възможно да станем свидетели на неочаквани прояви на крайности - както от страна на Гърция, така и от страна на кредиторите. Просто търпението изглежда вече напълно изчерпано.

Пазарите на акции, разбира се, не понасят неяснота. Следователно, подгответе се за поредна напрегната седмица или казано на финансов жаргон, за волатилност. Европейският Euro Stoxx 50 се надяваме да намери подкрепа на нивото около 3300 точки. Колкото до американския S&P 500 – в последните седмици той показва по-висока устойчивост спрямо гръцката криза, което е разбираемо предвид по-слабата експозиция на американските пазари към рисковете, свързани с нея. Нещо повече, миналата седмица почти никой не обърна внимание на поредния силен доклад за състоянието на американската работна сила, който показва, че американската икономика продължава да се развива положително. Следователно, очакването ни е S&P 500 да се представи по-добре от Euro Stoxx 50 и вероятно да се задържи над нивото от 2050 точки.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА