28 Септември, 2015 13:35 4 228 0

Buy the dip or sell the rally?

  • първа инвестиционна банка-
  • владислав хаджидинев-
  • buy the dip or sell the rally?

Негативна седмица за пазарите на акции

Негативна седмица за пазарите на акции. Европейският пазарен индекс Euro Stoxx 50 загуби 1.40 процента, докато американският S&P 500 загуби 1.36 процента. Положителната страна е, че и двата индекса не преминаха под ниските стойности, които достигнаха в средата на август (респективно нивото от 3000 точки за Euro Stoxx 50 и нивото от 1900 точки за S&P 500). Това дава надежда, че негативното движение поне засега остава ограничено до тези граници, пише в седмичния си коментар Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.
 
Голямо объркване
 
Преди две седмици президентът на Федералния резерв на САЩ (Фед), г-жа Жанет Йелен, изненада немалка част от пазара с решението си да не вдига лихвените проценти в американската икономика. Същевременно на своята пресконференция, след обявяването на решението, тя ясно комуникира, че все пак очаква до края на тази година лихвите да бъдат вдигнати. За много инвеститори това събитие създаде объркване и недоверие спрямо Фед. Част от пазара прогнозира, че Йелен може и да не „удържи на думата си” и повишение на лихвените проценти до края на тази година да няма. Не малко икономисти и пазарни коментатори смятат, че в контекста на текущото крехко състояние на глобалната икономика, покачване на лихвените проценти в САЩ може да доведе до сериозно напрежение върху международните финансовите пазари. Следователно - пазарът е раздвоен. Бих казал дори объркан, по отношение на перспективите за американската монетарна политика. Това, разбира се, няма как да не създаде още несигурност за пазарите на акции, което не е точно положителна новина.
 
Action Plan
 
Трудно е да бъдем позитивни спрямо пазарите на акции в подобна ситуация. В краткосрочен план е възможно да наблюдаваме консолидация между нивата: 1900 – 2020 за S&P 500 и 3000 – 3300 за Euro Stoxx 50. За съжаление, към момента е трудно да си представим катализатор, който може да помогне на индексите да пробият над тези горни граници и да направят опит да възстановят положителната си тенденция. От друга страна, съществува немалък риск от публикуването на някоя негативна новина за състоянието на китайската икономика, което би могло да допринесе още повече за песимистичното настроение на пазара и да предизвика разпродажби под долната граница. Бъдете нащрек.
 

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА