Last news in Fakti

19 Октомври, 2015 18:09 3 330 0

Отлагат откриването на новото летище на Истанбул

  • истанбул-
  • летище-
  • отлагане

На 29 октомври 2017 г. по случай 94-тата годишнина на модерна Турция трябваше да бъде открито новото летище на Истанбул. То обаче ще бъде пуснато в експлоатация през 2018 г., съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като уточни, че фазите на строителство на съоръжението са четири и първата трябва да е готова след две години и половина.

Днес в Турция се състоя церемония по подписването на документ свързан с финансирането на летището. Местната банка Ziraat е отделила 1.54 млрд. EUR, Halkbank и Vakıfbank – 1 млрд. EUR, Denizbank – 500 млн. EUR, Garanti и Finansbank – 300 млн. EUR. Заемът е отпуснат за срок от 16 години, при 4 години гратисен период.

Строителната компания, спечелила търга, е Limak-Kolin-Cengiz-MaPa-Kalyon, която е предложила за участие в проекта 22.1 млрд. EUR.

Третото летище, което ще бъде изградено в северната част на Истанбул, в близост до езерото Теркос, първоначално ще приема 90 млн. души на година. В бъдеще техният брой ще се увеличи до 150 млн. души. Плановете са аеропортът да се превърне в един от най-големите в света и да е авиационен разпределителен център на полетите между Европа и Азия и Австралия. То ще носи името на сегашният президент „Реджеп Тайип Ердоган”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА