21 Октомври, 2015 16:37 2 403 4

Българите не обичат големите градове

  • град-
  • село-
  • население

Едва 40% от европейците живеят в големи европейски градове, а 32% в по-малките, сочат данните на проведено изследване от Eurostat. В селата живеят 28%. Интересно е, че от страните членки на Европейския съюз, над половината от населението на Великобритания и Кипър живее в големите градове, съответно 58.6% и 54.7%. Също така висок процент на гражданите е регистриран в Испания–48.5%, на Малта–48%, в България–45.7% и в Холандия–45.2%.

Да се живее в голям град има своите предимства, но и редица недостатъци. За някои най-големият минус е забързаното ежедневие, шумът и динамиката, която мегаполисите предлагат. На някои обаче това им харесва. Така например, живеещите в големи градове във Финландия, Швеция и Дания са доволни от този факт. Те оценяват качеството си на живот, съответно на 8.5, 8.2 и 8 по десетобалната система. В края на класацията са кипърците и българите, съответно с оценка 5.9 и 5.3.

Най-висок процент на хората, които живеят в села, има в Люксембург – 51% от общото население на страната. На второ и трето място са Словения и Литва, съответно с 49.8% и 47.6%. Следват Словакия – 45.6%, Дания – 44.4%, Ирландия – 43.5% и Румъния – 43.1%.

Населението на Чехия, Унгария и Финландия е почти равномерно разпределено между големи градове, малки населени места и села.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    И по какво разбрахте, че българите не обичат големите градове? Аз не ги харесвам, но някои са готови да продадат душата си, за да идат в София. Какво е голям град? Кой е най-малкият голям град?
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Най-важното за духовния мир на човека е да живее в град "по мярка" и това определение за "голям" и "малък" град е просто глупост.
  • 3 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    КОЙ КАЗА ТОВА ХА ХА Х АХ Х АХ АХ АХ
  • 4 Еее

    0 0 Отговор
    Да бе, затова полувината българи живеят в София...