30 Октомври, 2015 08:46 1 757 1

Коритаров: Да се стреля насред София с гранатомет си е вид тероризъм

  • алексей петров-
  • атентат-
  • гранатомет-
  • георги коритаров

Атаката срещу Петров - грешка или опит за отвличане на вниманието?

"Стрелба с гранатомет в центъра на София посред бял ден си е вид тероризъм. Отиваме към образ, който сякаш идва да ни внуши да правим диагноза на българската

"Обстоятелството, че подобно деяние се случва в контекста на политическа кампания за местни избори, намеква за опит да бъде придадена политическа стойност и да бъде изграден дестабилизиращ образ на българската държава. Поне така изглежда", смята Коритаров.

По думите на експерта по сигурността проф. Николай Радулов всеки ден в страната ни се случват тежки криминални престъпления: "Склонен съм да считам, че това е резултат на тежка криминална престъпност, която продължава доста време".

Според бившия секретар на МВР криминалистиката в България не може да действа, защото инструментариумът е повреден и "институтът по криминалистика реално е фалирал".

Същевременно, Коритаров определи обяснението на Алексей Петров, че нападението срещу него е грешка, като "парадоксална форма на успокояване на ситуацията".  

Когато говорим за личност като Алексей Петров причините за покушение могат да бъдат много. Това каза криминалистът Ботьо Ботев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Той е бил в една от службите. Смятате ли, че той – напускайки от там и предвид неговата личност – не е взел или изнесъл някакви материали, които биха представлявали интерес за някои хора?”, каза Ботев. Той подчерта, че това е хипотеза.

„Много хора биха могли да се страхуват от него, не само от управлението, а от всички сфери – и политика, и бизнес”, допълни още криминалистът.

Според Ботьо Ботев предишният атентат срещу бившият служител на ДАНС е била професионално подготвен, а при тази има големи пропуски. „Може би ситуацията е такава, защото те са били принудени от начина на живот на г-н Петров да използват подобно оръжие, което променя доста неща по време на организацията”, каза криминалистът.

„Да сплашваш някой с гранатомет е абсурдно твърдение”, категоричен е Ботев. Той е убеден, че човек не може да стреля с такова оръжие и да не желае резултат. „По време на едно такова престъпление извършителите не могат да предвидят всичко в реалната ситуация, и те мислят по отношение на своята безопасност”, каза Ботев.

Той наистина има много информация, смятам че това е терористичен акт, каза Кристина Патрашкова в „Тази сутрин”. Според нея опитът за покушение е политически мотивиран.

„На мен ми намирисва първо на бутафория, второ на сплашване и трето на некадърен килър”, каза разследващият журналист Иван Рачев. Според него не е възможно стрелците да не са знаели с каква кола се движи Алексей Петров. „Един или два взрива е имало последно? Защото ако е второто, значи стрелците са били двама”, допълни още той.

На въпрос какъв е мотивът за престъплението, Патрашкова припомни, че през 2011 година Алексей Петров е планирал да се кандидатира за президент. „Тогава той каза, че ще разкрие истината за банките и парите на държавата в банките. Тази банка беше единствена и това е КТБ. Тогава никой не смееше да говори, Цветан Василев и КТБ бяха свещени крави”, каза Патрашкова.

Според нея Петров, като служител на ДАНС, е имал досаттъчно информация за банковата система.

„Според мен не се връщат мутренските години, защото дори и те поумняха и разбраха, че с компютър и калкулатор се върши повече работа отколкото с бухалка и пистолет”, каза Иван Рачев. По думите му политическият рекет е изместил тротоарния.

„Това не е криминално престъпление, а политически мотивирано. Според мен става въпрос за престъпление за информация”, каза Патрашкова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ники гада

    0 0 Отговор
    Винаги след подобни "събития" по медиите изпълзяват разни създания от дебрите на ДС, като другаря Алберт!
    Повръщами се от тази измислена демокрация и държава, от платените и ограничени медии, от изтъркани фрази, от гадни мутри и прости милиционери, от "полицити", които всъщност са много лоши мутри и крадци.
    После се чудим, къде избягаха хората, още ще избягат, простотията няма край.