Last news in Fakti

16 Ноември, 2015 10:33 10 273 35

Руснаците си отиват от България. Временно или завинаги?

  • имоти-
  • русия-
  • българия
Руснаците си отиват от България. Временно или завинаги? - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните 3-4 години сред руските купувачи на недвижими имоти много популярна дестинация беше България. Цените на жилищата и къщи не бяха високи. Апартамент в близост до морето можеше да се купи срещу 15 000 – 20 000 EUR.

Но ситуацията кардинално се промени през последните 10-12 месеца, пишат руските медии. Именно за тази близо една година покупките от братушките спаднаха четири пъти. Разбира се, такъв рязък спад има и своите причини. И както отчитат български брокери, не става дума само за обезценяването на руската рубла спрямо американския долар и еврото, но и съществения спад на оборотите на средния и малък бизнес в Русия.

Много руски анализатори правят още от сега прогнози за следващата година, които не са еднозначни. Така например, Александър Романенко бивш президент на FIABCI, прогнозира, че броят на покупките на жилища от страна на руснаци в България през следващата година няма да се увеличи, а едва от 2017-а може да започне да се наблюдава някакво оживление. Част от руснаците, които имат по два имота в България решиха да се разделят с единия, за да могат с получените средства да развият бизнеса си.

През изминалите 12 месеца руснаците са се ориентирали към градски имоти у нас. Става дума за хора, които са решили постоянно да пребивават в градове като Барна, Бургас и София или към отдаването на имотите под наем.

Не всички анализатори споделят мнението на Романенко. Така например, Мария Горячева, смята, че основната причина за спада в търсенето е отслабването на руската рубла: „Не разбирам много добре онези, които твърдят, че отслабването на рублата не е сред основните причини за по-малкото търсене. Според мен, именно поради това българските имоти загубиха популярност сред руснаците. Допреди няколко години малка къща не много близо до морето можеше да се купи срещу 500 000 рубли (7000 EUR). Днес сумата е двойно по-висока и много от не най-богатите руснаци, които спестяваха за къща в България, останаха почти без нищо и вече нямат възможност за покупката на имот”.

Какво ще стане с търсенето от страна на руснаци на български имоти? Две мнения има по този въпрос. „Спадът в търсенето от руснаци към български имоти ще продължи. То е оправдано и прогнозирано”, казва Елена Петрова, експерт по покупко-продажба на имоти зад граница (извън Русия). „Лично аз не виждам никакви предпоставки за повишаване на търсенето. Руснаците разполагат с по-малко свободни средства, а много се пренасочиха за решаване на имотните си проблеми към покупка на жилище в Русия, защото не им е до покупка на имот зад граница”, обяснява Петрова.

С нейното мнение обаче не е съгласен собственикът на агенция за недвижими имоти Константин Тарасов. Той е убеден, че след няколко години търсенето ще се възстанови. „Спадът не може да е безкраен. Все някога ще се достигне дъното, след което ще започне възход. Според мен, имотите в България отново ще се ползват с популярност сред руснаците след две-три години, когато последствията от икономическата криза няма да бъдат така ясно изразени. А ако руснаците се оттеглят от българския пазар за дълго, то на тяхно място ще дойдат купувачи от други държави, като например Германия”

Като цяло решаващи за пазара ще са следващите една-две години. Но най-вероятно, че руските купувачи няма да се върнат в пълния си обем на българския имотен пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руско

    1 1 Отговор
    След като имаме такова политическо недоразумение като Плевналиев, скоро и американците може да си отидат.
  • 2 Киро

    2 4 Отговор
    Руснаците обедняха благодарение на Путя и е нормално да купуват много по-малко!
    И то навсякъде.

    Халал да им е Путю и неговата политика!

    Коментиран от #6

  • 3 даката

    2 2 Отговор
    малкото руска средна класа скоро ще е само спомен в разпадаща се русия.
    съвет-пренасочвайте туризма към други пазари
  • 4 todor

    2 1 Отговор
    и въпреки всички прогнози едно семейство пенсионери от Москва може да си позволи да бъде два месеца на море с техните пенсии.А баба и дядо от България не са веждали море от десетилетия.
  • 5 Олигарх

    2 2 Отговор
    Руснаците се махат защото им наложихме ембарго и те на нас също ни наложиха! Сега може да си бъркаш в носа и да си ядеш суполите бедни ми българино!!! Само си мислите че Руснаците са бедни! Политиката на САЩ да раделя просперираща Европа от просперираща Русия доведе до този крах! И сега проспериращата икономика е само на САЩ!
  • 6 хотелиер

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    прочети коментар №5
  • 7 Киро

    1 1 Отговор
    Всъщност е така, ембаргото, чиято част сме и ние, обедни руснаците и част от тях си събраха партакешите.

    Да благодарят на Путя за ембаргото и за "благоденствието".
  • 8 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Кой крив ,кой прав не знам ама гледам,че у нас няма
    никакъв пазар за недвижими имоти,с парите за апарта-
    мент у нас може да си купиш само близалка в сезона на
    световните курорти.Особено в провинцията е пълна
    трагедия,в Сф как и да е горе долу има наченки на пазар.

    Коментиран от #19

  • 9 диан

    1 1 Отговор
    каквото и да говорят
    циганина определя цената
    кажете ми бедна държава без цигани?
  • 10 го77

    1 0 Отговор
    Много е вярно това което си написал. И още нещо тук в България имотите спрямо някои Европейски страни са много по-завишени.
  • 11 го77

    0 1 Отговор
    Номер 10 до номер 5
  • 12 пича

    3 0 Отговор
    брокерчетата почнаха да плачат огладняха - много хора от русия си живеят по цяло лято по морето вие кво искате да идват нови и нови и нови и да купуват и да се гушитеееееее
  • 13 Естребовски

    1 5 Отговор
    Първо на са братушки.България два пъти е окупирана от Русия/СССР/.Купуват защото им дават безлихвен кредит от бившата банка на КПSS.Всичко започна 2007 г. когато влезнахме в ЕС.Това е форма на колониално заселване.Русия винаги е била враг на България.Набийте си го в тиквите.Отнеха ни северна Добруджа и Македония.
  • 14 hmхмхм

    1 0 Отговор
    Хм ами да живеят ама с тази политика надали? Но ще видим според мен таз година празни квартири догодина празни квартали. Аз бях на гръцкия плаж и много ми хареса а за БГ не мога да го кажа същото Ако ще си купувам нещо най-вероятно ще е там.
  • 15 Kоцето

    1 2 Отговор
    Дономер 13!А дали щеше да ни има като държава,ако не бяха братушките?
  • 16 борислав

    2 0 Отговор
    до Коцето-нас ни имало като държава 160 години преди държавата на братушките.Вземи прочети ,ако не те затруднява.
  • 17 След края на света

    1 2 Отговор
    Не само руснаците а всички ние си отиваме от България завинаги а тя ще изчезне.Още известно време ще останат ромите , но и те ще изчезнат защото няма да има на кой на гърба да живеят.Ще оставим само Боко да загаси лампата!
  • 18 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Когато идваха мрънкахте, като си отиват ревете....
  • 19 gostotburgas

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо поп":

    Сигурно имаш предвид София като казваш провинция,защото в Бургас сме си добре на морето,боли ме оная работа за шопите.Статията е пълно недоразумение.Няма такива цени по морето 10-15 000 евро за апартамент близо до морето.За тези пари може да си вземеш гараж,ако това се води апартамент съм съгласен.
  • 20 onq s konq

    1 1 Отговор
    Мдааа...Нека да е ясно,че руснаците напускат временно България-само да си вземат танковете и веднага се връщат с тях!
  • 21 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор
    да,експертите писали статията казаха кви са обективните причини за намаляването на руските купувачи,но путиноидите тук пак запяха песента за тва че трябва да им сме лакеи за да идват :)!ами ние сме им такива бе ,симпатяги затова и руските суровини тук се продават като злато,а политиката ни боксува.уж сме били про американски ,а партиите в парламента с руска връзка са :атака,бсп,абв,българия без цензура,дпс и голяма част от герб.само президента е с ясна позиция и защитаващ българския интерес и тук петата колона ще го удави от плюнки!

    Коментиран от #22, #23, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мишо

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    Много правилно,но непонятно за масовия българин,който празнува с руски романси или сръбска чалга или се захласва по турски сериали.
  • 24 putin is dead

    1 1 Отговор
    ДА СИ ХОДЯТ ФОРЕВЪР !
  • 25 мошу

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    експертите писали статията - kaкви експерти ти луда ли си
  • 26 изроди

    1 0 Отговор
    Винаги съм бил русофил, но от 8 месеца работя с руснаци и ги опознах по-добре.Единственото , което мога да кажа на всички руснаци в България е - ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН-ВЪН!!!!
    Мога да кажа и доста нецензурни неща, но ще се въздържа защото ще бъдат изтрити от модератора.

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "изроди":

    нещо така да поясниш, да се обосновеш? или просто си папкаш л.йна?
  • 28 Вероника

    0 0 Отговор
    Болгары - вы прекрасный народ, давайте не зависеть от политики и грязных политиков. А русские уезжают из чудесной Болгарии из-за нехватки средств к существованию. Только те, кто имеет финансовый источник в РФ.
    P.s. Обичам България
  • 29 Кичка

    1 1 Отговор
    Всички бягат и руснаци и Българи!Останахме само глупаците да работим и да плащаме сметките на небългарите!
  • 30 bbbbb

    2 0 Отговор
    какви са тия цени от 20 000 евро за апартамент близо до морето около варна и за къща в близките села за 7000 евро, аз сигурно живея в друга българия.
  • 31 разбирач

    1 0 Отговор
    няма да ни трябват руснаци... те гледат на нас отвисоко и се големеят и вечно ни натякват, че ни били освободили... разглеждат си ни като 16-та тяхна териториална република:( ами то ние сме им дали писменост - най-важното нещо, ама не им го натякваме... и държавата ни я е имало 1в. след христа и има намерени исторически извори за това нещо... държава с близо 2000г. история сме! тръгнали някакви си пияндурници да се репчат на велика българия, пф! заради тях сме толкова изостанали и заради турците! сумати територии ни отнеха глупавите руснаци! сякаш сме нямали опълчение, което да ни освободи, та все ни се натяква, че руснаците ни били освободили... те идват накрая и само се разпореждат след освобождението, и ние досега им се кланяме... кланяме се и на тъпите англичани, американци, германци, юдеи... докога ще се кланяме? държат ни сега само с нефт и газ тия дураци... идват в страната ми и се правят на много важни, пф! нали съм общувал с тая сган... като им кажа, че ние сме им дали писмеността и ме гледат кат' скапания им самолет миг:) или да са на приятели и да ни уважават, или чупката от тук! т'ва важи и за другите нацийки дето са се образували мног след нашата държава! христа е бродил тук и много други светци са оставяли костите си тук! неверници!

    Коментиран от #35

  • 32 кочо

    1 0 Отговор
    Навремето нямаше руснаци по морето и имахме развит туризъм.Беше тъпкано с весели и приятни чехи,поляци,унгарци и източни германци.Купона беше денонощен,десетките къмпинги пълни и международната любов цъфтеше.Руските колхозници с гумените ботуши е анцунзите ги караха с автобуси на Совтрансавто,които бяха Икарус,защото съветските не мажеха да издаянят километрите до България.Преселението беше на рускини ,които си хващаха някой българин ,работещ в СССР,за да избягат от мизерията на комунизма.Идваха с основно образование ,а тук завършиха руска филология и станаха знатни даскалици по руски език.Не всички разбира се.Тия ,които не можеха да пишат не завършиха.На никого не липсваха ,няма да липсват на никого и сега ,ако си набият камшиците.Да заминават и да не се връщат.Ще страдат само брокерите,а цените на имотите ще паднат.
  • 33 Крал Мас

    1 0 Отговор
    Българскитe брокери да не правят сметка на обезценяването на руската рубла спрямо американския долар и еврото, и съществения спад на оборотите на средния и малък бизнес в Русия,ами да смъкнат цените.Пазарът определя цената,а не те колко искат.Ама не им изнася.Ами всичко хубаво.
  • 34 даваибвгза

    0 0 Отговор
    На кой му пука
  • 35 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "разбирач":

    Браво за коментара, наистина си Разбирач!