18 Ноември, 2015 09:10 3 038 0

Критични моменти при полагане на хидроизолацията

  • хаусмайстер-
  • хидроизолация

В жилището помещенията, които са подложени на интензивно мокрене и замърсяване обичайно се покриват с керамични плочки. На пазара има огромно разнообразие от плочки от различни материали, размери и цветове. Те всички са водонепропускливи и защитават повърхността, върху която са положени от влагата и водата. На пръв поглед изглежда, че щом има положени плочки и качествени материали, това осигурява нужната хидроизолация и допълнителна обработка не се налага. В действителност едно от важните мероприятия, които следва да се изпълнят в едно мокро помещение, е то да се обезпечи с надеждна хидроизолация.

Критични моменти при полагане на хидроизолацията

В процеса на експлоатация, фугата, която защитава отворите между плочките се нарушава и зад плочките започва да прониква влага. Тя води до редица проблеми. Стените и елементите на съседните помещения се просмукват с вода, а това благоприятства развитието на мухъл, плесени и микроорганизми. Покритията по стените, подовете и таваните се разрушават. Появяват се неприятни миризми и тъмни петна в съседните помещения. Критичните места в мокрите помещения са вертикалните и хоризонтални ъгли. Напуканите фуги и неправилно изпълнените уплътнения около отводнителните системи позволяват проникването на влага и вода в слоевете под облицовката, което води до трайни увреждания по нея.

Как да избегнем всички тези проблеми? Ние от „Хаусмайстер“ препоръчваме всички места, които са подложени на интензивно мокрене от вода или пари да се обработят с хидроизолация. Това са банята, кухнята, тоалетната, покрива, мазето, външната тераса, басейна.

От голямо значение е подборът на правилните материали според вида на помещението и натоварването с вода, което понася. В най-благоприятна позиция са стените на банята, които са разположени далече от душ зоната. На по-интензивно натоварване са подложени стените в самата душ зона, а най-висок клас изолация се изисква при външните настилки –тераси, покриви и басейни. Друг важен фактор е професионалния подход. Малък пропуск при полагането може да наруши целостта на изолацията и да я компрометира напълно.Критични моменти при полагане на хидроизолацията

Цената за хидроизолацията се определя от няколко фактора: размерът на помещението, където ще се поставя, качеството и специфичните характеристики на материалите, особености на мястото, което ще се изолира, необходимо ли е защитно покритие, има ли усложнения – сложен релеф, монтаж на допълнително оборудване.

Цената за изпълнение на хидроизолация в мокро помещение варира между 7 и 25 лв за квадратен метър. Повечето потребители се спират на цена средно между 7 и 18 лв на квадратен метър хидроизолация.

Инж. Мария Хаджиниколова

Критични моменти при полагане на хидроизолацията

Критични моменти при полагане на хидроизолацията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА