20 Ноември, 2015 14:37 5 535 3

Нужни са промени в НК за ограничаване на проблема с кражбите на фирми

  • стилиян тютюнджиев-
  • законодателни-
  • промени-
  • ограничаване-
  • проблема-
  • кражбите-
  • фирми
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът с кражбата на фирми започна да набира скорост през последната година и се превърна като основен за бизнеса и оборота особено през последните няколко месеца. Нужни са законодателни промени в Наказателния кодекс. Това коментира пред Факти.бг нотариус Стилиян Тютюнджиев. 

Според него, надграждането на регистъра „Единство”, който като правно-информационен способ даде резултат в борбата с имотните  измами, чрез качването на пълномощните за разпореждане с имот, няма причина да не даде резултат и в борбата с кражбата на фирми.

Тютюнджиев очертава няколко проблема.                                 

На първо място навлизането и развитието на електронното правителство в оборота, възможността за вписването в Търговския регистър на определени обстоятелства относно дружествата: регистрация на ново дружество или промяна във вече учредено /на протокол от общо събрание на съдружниците чрез електронен подпис на новоизбрания управител, прехвърляне на дружествени дялове и прехвърляне на предприятие чрез електронен подпис/, което може да стане и на  гише.

Липсва механизъм, чрез който длъжностното лице по регистрацията да установява истинността на документа, който е заявен за вписване. Например договора за продажба на дружествени дялове, за който закона изисква по-тежка форма от писмената, а именно нотариална заверка на подписите на страните, не пречи тя да бъде опорочена от злонамерени лица чрез различни технически възможности за фалшиво възпроизвеждане на реквизитите на нотариалното удостоверяване, т.е. – компютърни програми за фалшифициране на подписи, печати и щемпели на нотариуси.

На второ място е необходим механизъм, чрез който тези документи- договори, протоколи и т.н., да се качват, /дори и копия от тях/ от нотариус на информационна система, единен регистър. Информационната система вече съществува, нарича се „Единство” и представлява електронна база данни, част от служебните архиви на всички нотариуси - завещанията, пълномощните след едновременно удостоверяване на подпис и съдържание и нотариално удостоверени документи за оттегляне на пълномощни. Този способ вече дава 100% информационна сигурност, тъй като изпращането на данни и правенето на справки към ИС „Единство” се извършва само чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) на нотариуса. Системата предотврати измамите с недвижими имоти, осъществявани чрез използването на „фалшиво пълномощно”. Идеята е длъжностните лица по регистрацията в Търговския регистър също да се възползват от това качество на информационната система, за да проверят истинността на подаваните към тях документи. Всъщност подобен превантивен ефект имат и други информационни системи, до които нотариусите имат достъп именно с цел проверка на истинността на представяните документи. Това са Национална база данни „Население”, където нотариусите проверяват истинността на удостоверенията за наследници, семейното положение, правни ограничения и Националния регистър на българските лични документи, където нотариусите проверяват истинността и валидността на документите за самоличност, т.е. не може да се представи фалшива лична карта в нотариално производство и да се яви лице с фалшива самоличност или вместо друго такова.

Съдът е единственият орган, който може да нареди на Агенцията по вписванията да спре вписването на ново обстоятелство за фирмата в случай, че собственика й установи, че е жертва на измама. Това е така нареченото обезпечително производство. При него срокът за вземане на решението е три дни, но когато случаят е спешен, съдът може да се произнесе в рамките на същия ден. Проблемът е, че по-някакъв начин вие трябва да сте разбрали, че сте станали жертва на измамници. Следователно, за да са сигурни собствениците на дружества трябва едва ли не всеки ден да проверяват актуалното си състояние в Търговския регистър. Какво става, ако чужденец е собственик на фирмата и не е идвал в България 6 месеца, година? Възниква проблем и за сигурността на чуждите инвестиции в България.

На трето място, като пример за кражба на фирма мога да посоча кражбата на фирма чрез смяна на управителя й. За целта се съставя неистински, не произлизащ от съдружниците протокол от общо събрание на фирмата, който не се заверява все още нотариално. В действителност такова събрание не е провеждано и никакъв нов управител не е избиран и назначаван, съдружниците не са разбрали и не подозират за което, но подготвените фалшиви документи се сканират и по електронен път се подават в Агенцията по вписванията с е-подпис на „новия управител”. Този проблем ще се реши, като се публикуват в информационната система протоколите от общо събрание на съдружниците, решенията на едноличния собственик на капитала, длъжностното лице по регистрация ще сравни представените му документи с тези от регистъра и ще постанови отказ на вписването и така ще предотврати измамата. Освен това с промяна на вътрешния правилник Агенцията по вписванията би могла да задължи длъжностните лица да сверяват с регистъра „Единство” автентичността на постъпващите по електронен път документи за вписване в Търговския регистър.

Отделно е необходимо да се приеме изменение в Наредба № 32  за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, в смисъл да се съхранява екземпляр в оригинал от Договора да покупко-продажба на дялове и протокола от събранието на съдружниците в архива на съответния нотариус, който се пази 10 години. По подобен начин се процедира с пълномощните за разпореждане с недвижими имоти.

Съществува възможност за удостоверяване подписите върху протоколите от общо събрание на съдружниците, прехвърлянето на дружествени дялове или избор на ново ръководство, извън нотариалната кантора от нотариус на адрес, което ще улесни изпълнението на това изискване.

На следващо място са нужни законодателни промени в Наказателния кодекс. Прокуратурата не може директно да образува дело за кражба на фирма, остават съпътстващите престъпления - обикновено документни или длъжностни, след като вече измамата е извършена. Трябва да има квалифициран състав за кражба на фирма. Обикновено измамниците остават все безнаказани.

При абониране за услугата „SMS оповестяване“ Агенцията по вписванията информира всеки заинтересован за постъпила входяща регистрация по партидата на даден търговец с оглед предприемане на съответните действия за спиране на регистърното производство при установяване на противоправни прояви от недобросъвестни лица. Търговецът трябва да предприеме необходимите действия пред съда пред съда за спиране на вписванията в срока по чл.19 ал.2 от Закона за Търговския регистър.

Необходимо е промените при управлението, или дори всички промени относно дружествата да се изповядват пред нотариус, който да проверява самоличността на страните (продавач и купувач) чрез системата на ЕСГРАОН, на основание чл. 25, ал. 3 ЗННД, чрез НБД „Население”до която имат достъп всички нотариуси, както и чрез справки за статус на български лични документи на страните/участниците в нотариалното производство извършени на основание чл. 25, ал. 3 ЗННД, чрез НРБЛД „Национален регистър на българските лични документи”- справка и сравняване на снимката от личната карта с тази от справката. Всички справки да се съхраняват в нотариалното дело, заедно с оригинал от заверяваните документи. В момента тези проверки се правят от всеки нотариус относно сделките с недвижими имоти, например за покупко-продажбата на гараж в някое село, с много ниска данъчна оценка, а за покупко-продажбата на дружество, в което може да има имущества за милиони, не е вменено такова задължение за нотариуса.

Надграждането на регистъра „Единство”, който като правно-информационен способ даде резултат в борбата с имотните  измами, чрез качването на пълномощните за разпореждане с имот, няма причина да не даде резултат и в борбата с кражбата на фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vlady

    1 0 Отговор
    Въпросът е от компетенцията на архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян. Държавните власти не трябва да се занимават с несвойствени дейности.
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Нужно е ограничаване на всички кражби!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    кви промени на кви кодекси като държавата се оглавява от мафиоти и всички престъпни босове се отчитат на премиера? А той от своя страна е марионетка в ръцете на световния тероризъм.