Last news in Fakti

24 Ноември, 2015 11:37 8 150 4

Построиха мост за 43 часа (ВИДЕО)

  • мост-
  • ремонт-
  • строителство-
  • китай

За по-малко от две денонощия в Пекин беше отново изграден мост със шест платна. На работниците са им били необходими само 43 часа, за да демонтират старото и монтират новото инфраструктурно съоръжение. Работата е започнала в 23.00 часа на 13 ноември и е приключила в 18.00 часа на 15 ноември, когато движението по моста е било възстановено.

Бързото строителство е станало възможно благодарение на нестандартен подход. За новата повърхност на моста е била подготвена конструкция с обща площ 1300 тона, която в готов вид е била транспортирана до мястото. Използван е нов подход, известен като „интерградивно заместване”. Градските власти са се съгласили на смелия експеримент, тъй като стандартният начин на реконструиране на моста би отнел два месеца. Това е щяло сериозно да усложни пътната обстановка в китайската столица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИНЕТКО ПАВЛОВ

    0 0 Отговор
    Бойко да задължи ВИНЕТКА ПАВЛОВА да го види и работи като китайците, а не да надува бузи по телевизията и да реже лентички.
  • 2 Батко

    0 0 Отговор
    Тук първо щяха да махнат стария асфалт и да почакат 2 месеца, после махат бордюрите и пак чакат 2 месеца, после нов бетон, нови бордюри, парапети и т.н. за общо 2-3 месеца. След това пускат движението, чакат 2 месеца и избират някой особено натоварен ден и в час пик почват да чертаят белите линии, като единствените предпазни средства са няколко омазани с асфалт пластмасови конуса. След още време се сещат да оправят подходите към моста, ама светофарите, които са наложителни са отделна работа и за тях сигурно трябват още два месеца.
    Няма да правя обща сметка. Примерът е за ЖП надлеза до Рибно стопанство в Бургас. Предполагам, че след няколко месеца ще почнат ремонти. БОЖЕ ДАНО ДА НЕ СЪМ ПРАВ.
    Не съм хейтър и уважавам кмета Димитър Николов за наистина многото свършена работа, но има места, където качеството и особено планирането и логистиката на ремонтите са меко казано ужасни. Това, че нещо което не се е правело много години се прави сега не трябва да ни приспива чувството за отговорност и да подминаваме некачествената работа.
    Подобен е и случаят с участъка от магистрала "Тракия" от Карнобат до Стара Загора, където може да те хване морска болест, ако пътуваш с кола, която не е луксозна лимузина, макар че и от Стара Загора до Пловдив изпълнението не е най-доброто.
    Толкова ли сме богати, че просто пилеем пари по полето и после му викаме "магистрала". Не, не сме богати, а сме овце и както казват старите хора на село: "Падне ли ти овца - стрижи я!"
  • 3 Дрънди

    0 0 Отговор
    ..немам думи.Тия ако дойдат тука и почнат да копаят прохода ПЕТРОХАН за една седмица нема да имат работа....
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Тези за 1 месец ще могат да махнат всичкия асфалт и да сложат нов, дебел слой и с добра основа по цялата ни пътна мрежа:)