9 Декември, 2015 16:03 5 291 3

Какво става на световните пазари?! Защо индексите отбелязват спад?

  • става-
  • световни-
  • пазари-
  • индекси-
  • отбелязват-
  • спад
Какво става на световните пазари?! Защо индексите отбелязват спад? - 1

Миналата седмица бе една от най-тежките за световните пазари в последно време. Водещите европейски индекси начело с Euro Stoxx 50, DAX и FTSE100 се сринаха с близо 3-4%, което е най-големият спад от средата на септември. Основната причина за това е, че на 3-ти декември’15 президентът на ЕЦБ Марио Драги, обяви доста по-слаби от очакваните нови монетарни стимули. Това се посочва в седмичния фокус коментар на Частно банкиране в Първа инвестиционна банка.

По-конкретно: 1) ЕЦБ удължи програмата си за количествени улеснения (quantitative easing) с още минимум шест месеца, до Март 2017, докато очакванията бяха поне за дванадесет месеца. 2) Инвеститорите очакваха увеличение в месечните покупки по програмата, която е в размер на 60 млрд. евро месечно, но това също не се случи. 3) Смяташе се, че лихвите по депозити ще са значително по-ниски от обявените в четвъртък (-0.30%).

Тези решения се отразиха изключително негативно върху пазарите на акции, където последваха масови разпродажби. Голям удар се усети и върху валутния пазар, тъй като еврото отбеляза най-голям дневен скок от средата на Март и увеличи стойността си с близо с 2% спрямо щ.долар до $1.08. Еврото продължава да расте като в момента се разменя срещу $1.09. Както знаем EUR-USD е най-често търгуваната двойка на валутния пазар, а и най-търгуваният финансов инструмент в света изобщо!

Политиката на ЕЦБ се отрази и на Америка, където индексът S&P500 също отчете най-голям дневен спад в четвъртък от септември насам. Въпреки всичко пазарите в Америка завършиха седмицата на стандартните нива и без сериозни изменения. След последната среща на ОПЕК в петък обаче, стана ясно, че няма да има ограничение в производството на петрол. Стана ясно още, че продължаващия спад в цените до $38 на барел, отново са започнали да завличат индекса S&P500 надолу от началото на тази седмица, като е възможно да се тестват и нива от 2,040.

В така наречения Asian Pacific регион положението не е по-обнадеждаващо.

Втората най-силна икономика в света, както и страната с най-голямо потребление на енергия, в лицето на Китай, е отчела спад във вноса на суровини от - 8.7%, което е ясен индикатор за продължаващата ниска търсеност. Това се отразява изключително негативно върху цените на петрола, желязната руда и други метали, и поражда солидна доза несигурност между инвеститорите, както и напрежение във водещите индекси на този регион. Японският Nikkei, хонг-конгският Hang Seng и китайският Shanghai Composite са отчели спад от близо 1-2% за последната седмица, а австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 стремглаво се е запътил към границата от 5,050, като големите петролни и минни компании понасят най-тежкия удар.

До кога ще продължи това положение?

Очакваме спадът в индексите да продължи поне до така очакваната среща на ФЕД, където ще се вземе решение дали лихвеният процент да бъде вдигнат. Решението ще предизвика голяма динамика на световните пазари и фокус с негативна конотация върху държави, и институции, които имат задължения в щ.долари, но не и приходи в тази валута. В реда на тези мисли можем също да кажем, че поскъпването на еврото от миналата седмица е моментно събитие, което ще бъде неутрализирано до определена степен с евентуално поскъпване на щ.долар.

Какво става в България?

Ситуацията в България не е толкова зле, както мислят някои. Решението на ЕЦБ не се отрази толкова драстично върху българския индекс SOFIX. Нивата му паднаха минимално от 436.23 до 434.67. С най-голямо увеличение към днешна дата се отчетоха Зърнени храни АД, Холдинг Варна АД и Индустриален Капитал Холдинг АД, а най-голям спад се забелязва в Billboard, Sopharma и Synergon Holding. Според седмичния отчет на ПФБК Асет Мениджмънт АД, към края на ноември четирите договорни фонда, които дружеството управлява – Восток, Авангард, Класик и Гарант, представянето е задоволително. Месечната възвращаемост срещу съставните им индекси е положителна и е съответно 4.48%, 0.74%, 1.35% и 0.64% за отделните фондове, което но е по-ниско в сравнение с месец октомври. Смятаме, че тези спадове са моментно явление и текущите нива могат да се възприемат като възможна атрактивна точка за покупка.

Няма как да не отбележим и новата монета, която БНБ пусна на пазара в понеделник (7-ми декември). Тя е с номинална стойност от 2.00 лева. Първоначално ще бъдат отсечени и издадени 12 млн. броя, а производството им ще продължи до края на 2018 г. След най-новата ни придобивка в портфейлите, ще плащаме както с металната, така и с хартиената банкнота, докато постепенно БНБ я изтегля в склада си.

Продължаваме да следим събитията с огромен интерес.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъро

    0 0 Отговор
    Отново БРАВО на Частното банкиране на ПИБ! :) Наистина се забелязва, че нещата от към специализирани коментари са много по-добри от преди това. Поздравления на екипа им и директора, от когото зависи тази статия. Ще има ли награда за тях? Тези другите банки имат само псевдо Частно банкиране - браво, браво на Първа инвестиционна банка.
  • 2 Мишо

    0 0 Отговор
    Този Фокус-коментар, наистина ми хареса. И аз им казвам браво на ПИБ-Частното банкиране. А пък и доколкото знам, там нещата наистина се развиват много добре от както имат нов шеф. Явно си разбира от нещата.
  • 3 Мишо

    0 0 Отговор
    Мале - ти представяш ли си колко му плащат на този? Сигурно взема поне десетичка..... :) :) Но...и аз бих му ги давал ако ми носи такива високи финансови резултати - а до колкото имам информация, резултатите на Частното банкиране напоследък са само нагоре....