10 Декември, 2015 11:24 1 253 0

България и ЕК ще работят заедно по проекта Газов хъб

  • газов хъб-
  • ек-
  • българия-
  • заедно-
  • работят

Работна група ще се фокусира върху развитието на стабилна регулаторна рамка и търговска среда

България и ЕК ще работят заедно по проекта Газов хъб - 1

Правителството на България и Европейската комисия (ЕК) се споразумяха за създаването на съвместна работна група, която да подкрепи развитието на търговска концепция, бизнес- и финансов план за Газов хъб "Балкан". Работната група, която бе обявена от заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия, ще започне с оценка на законовите, нормативните и финансови аспекти на проекта. Работната група ще се фокусира и върху идентифицирането на решения за основно срещаните предизвикателства при развитието на стабилна регулаторна рамка и търговска среда, целящи улеснено свързване между България и останалата част от Югоизточна Европа.

"Географското разположение на България и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов хъб", заяви Дончев при откриването на съвместната работна група и добави, че правителството полага усилия за създаването на стабилна регулаторна рамка и добре развита търговска среда, в съответствие с правото на ЕС. Проектът Газов хъб "Балкан" подкрепя стратегията на България да диверсифицира своите енергийни доставки и маршрути. Той също е в съответствие с нуждите на региона, идентифицирани от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа, както и от Европейската стратегия за Eнергиен съюз.

От името на комисар Мигел Ариес Канете, Клаус-Дитер Борхард подчерта големия интерес на Европейската комисия за развитие на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички страни в региона. Изграждането на регионален център за газ в България може да бъде важен трамплин за постигането на тази цел. Поради това комисар Канете приветства създаването на тази работна група.

Борхард заключи, че "Европейската комисия отчита напредъка на България в развитието на газовата инфраструктура, в придвижване на регулаторните й проекти, както и в пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС като неразделна част от работата, необходима за проекта Газов хъб "Балкан".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА