Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 17:10 1 178 0

Стрес-тест доказа надеждността на АЕЦ „Белене“

  • аец белене
Стрес-тест доказа надеждността на АЕЦ „Белене“ - 1
Архив

 

АЕЦ „Белене“ успешно е минала спешно стрест-тестове за своята надеждност, съобщава РИА „Новости“.

Агенцията се позова на доклад, изготвен от експерти на „Атомстройекспорт“ и международната компания Worley Parson.

Основа за подготовката на отчета са послужили Техническият проект, Промеждутъчният отчет за обосноваване на безопасността /ПООБ/ и Вероятният анализ на безопасността /ВАБ/ на АЕЦ "Белене" в частта за устойчивост на станцията на природни явления и катаклизми.

Резултатите са предоставени на Бългрската агенция за ядрено регулиране. Мисия на Международната агенция за атомна енергия ще бъде в София на 12 декември, за да се запознае с резултатите от проучването.

В своя доклад международните експерти са анализирали влиянието на земетресения, наводнения, екстремни климатични условия, разгледани са мерки за подобряване на управлението при тежки аварии като прекъсване електрозахранването или тежки производствени аварии.

Стрес-тестът показа надеждността на взетите проектни решения, които отговарят на най-високата степен на сигурност. Те могат да гарантират автоматическа система за сигурност за работа на централа.

На основание проведения многостранен анализ и направените от международни експерти оценки, проектът „Белене” осигурява най-високото ниво на безопасност, отговарящо на всички международни норми и стандарти, и се отнася за новото поколение ядрени централи III+.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА