27 Декември, 2015 16:21 2 197 4

„Моята борба“ се завръща на германския пазар

  • моята борба-
  • адолф хитлер-
  • книга-
  • преиздаване-
  • анотация-
  • нацисти-
  • германия

Новото издание с анотации излиза през следващия месец

„Моята борба“ се завръща на германския пазар - 1
Снимка: БТА/ AP

„Моята борба“ на Адолф Хилтер отново ще се появи на германския пазар – 70 години след края на Втората световна война и поражението на нацистите, съобщи „Асошиейтед Прес“.

През следващия месец на пазара ще излезе „Моята борба“ - под нова форма, с анотации.

Критичният коментар е плод на няколко години усилена работа. Плановете за преиздаване на книгата предизвикаха спорове и критики, най-вече от еврейските организации в Германия, според които тя е опасна.

Историците, обаче, са на мнение, че новото издание може да запълни една „празнота“ в познанието на германците за тези години и да даде отговор на много въпроси.

Авторското право върху „Моята борба“ изтича – според германските закони – и тя отново ще може да бъде закупена от местните.

Творбата на Хитлер е била издавана през годините в няколко други страни, включително Съединените американски щати.

След като нацистите идват на власт през 1933 година, милиони копия са разпечатани в Германия.

Директорът на Института за съвременна история в Мюнхен Андреас Виршинг е на мнение, че книгата не бива да бъде подценявана като исторически извор, защото тя може да е ключ към разбирането на нацистката идеология.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    0 0 Отговор
    "ключ към разбирането на нацистката идеология" или нов начин за създаване на нова крайна националистическа партия!
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Как беше казано ....вълкът козината си мени но нрава не - нали така беше ?
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    Оригиналното заглавие, което Хитлер слага на книгата си е " Четири и половина години борба с лъжата, глупостта и страхливостта", но под влияние на първия си издател го променя на "Моята борба".
    На снимката виждаме ценни оригинални екземпляри, защото преди 1945г. в Германия книгата е издавана от партийната Издателска група "Еер" (долу вдясно Еher), в която Хитлер е акционер.
    Книгата е купувана в цял свят и преведена на всички световнозначими езици (английски, испански, арабски, китайски, руски и др.). Тиражът й преди края на ВСВ е над 10млн. Благодарение написването на тази книга Хитлер става милионер много преди да дойде на власт, което означава , че е един от най-преуспелите писатели за всички времена, не само политик.
    Първото издание е в два отделни тома- "Равносметката" (отпечатан на 19 юли 1925г.) и "Националсоциалистическото движение". Следващите издания са в един том от две части.
    В България първото издание на книгата е през пролетта на 2000г. от анонимен издател и с необявен тираж. На следващата 2001г. беше официално издадена от Издателски комплекс "Жар птица" с негативен и некомпетентен предговор на М.Семков- застраховка срещу прокурорско преследване.
  • 4 656

    0 0 Отговор
    Да живее Фюрера Адолф