15 Януари, 2016 13:17 1 724 0

Излагат за поклонение църковните дрехи на Апостола

  • васил левски-
  • излагат-
  • поклонение-
  • църковни-
  • дрехи-
  • апостола

Те ще бъдат изложени в столичния старинен храм Св. София

Излагат за поклонение църковните дрехи на Апостола - 1

Богослужебните одежди, с които е служил (вероятно и ръкоположен) йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъдат изложени в столичния старинен храм "Св. София". Те ще останат там до края на месец февруари за поклонение, съобщиха от Българската православна църква.

Одеждите - дяконски стихар и орар - се съхраняват в Сопотския девически манастир "Св. Спас", в който е замонашен Васил Иванов Кунчев. Според преданието монах Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането си за дякон и ги е ползвал впоследствие при богослужения. Освен от него са носени и от други духовни лица. Одеждите са изработени през първата половина на 19 в. в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора. Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, оцелява. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му. 

В храм „Св. София – Премъдрост Божия”, който е в непосредствена близост с лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски) и където ежегодно на 19 февруари се отслужва панихида в негова памет, се съхранява и кичур от косите на Дякона. Русият кичур се съхранява в рамка върху черен фон. Под косите е документирано, че те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.

Надписът гласи: „Декларация. Подписаният Бочо Христов Загорски, на 90 години, първи сестрин внук на Дякон Игнатий – Васил Левски, декларирам, че аз лично подарих на столичния храм „Св. София” кичур от косата на Дякон Игнатий – Васил Левски. Живея в Пазарджик на ул. "Йордан Ненов" № 87, в София на ул. "Цар Борис І" № 42 вх. А".

Достоверността на дарението е засвидетелствано с подписите на г-н Загорски, както и на трима свидетели: отец-председателя на църковното настоятелство на храма, ик. П. Попалександров и ик. Г. Попкръстев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА