Last news in Fakti

19 Януари, 2016 07:00 7 045 0

Цветана Манева: Излишно е да чакаме още 15-20 години

  • шоуто на слави-
  • цветана манева-
  • излишно-
  • да чакаме
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме ви силните думи на голямата актриса Цветана Манева по повод инициирания от Шоуто на Слави референдум:

"Името ми е Цветана Манева, актриса, професор в Нов български университет.

Подкрепям референдума, защото прекалено дългото време от 25 години не донесе, лично на мен, нито надеждите, нито поне минималното удовлетворението, което очаквах.

Това, да пробваме с една друга демокрация - така наречената "пряка", а не както досега - нашата „представителна“ демокрация, тъй като сме парламентарна република, ми дава възможност да захранвам надеждата си, че ще бъдем най-после чути.

Това ще стане с всичките тези намерения, заложени в точките на референдума.

Мисля, че е излишно да чакаме още 15 или 20 години и по наш български стереотип, чак тогава да кажем: „45 години стигат!“.

Ако вие, като мен, не можете повече да издържате сутринта ви да започва като криминална хроника, защото се е случило да застрелят един, да прегазят двама, да изнасилят и да пребият старци, младо момче да бие човек в автобуса и всички други да се правят, че това не е в техния автобус... Ако не искате да продължаваме така и някой на наш гръб да подрежда всичките си политически игри и конфигурации, а в парламента ни да прескачат от ред на ред все едни и същи хора в продължение на четвърт век...

Тогава се подпишете и вие. Аз лично, не искам повече да търпя.

Не искам повече да изчаквам, не искам да бъда повече толерантна.

Аз искам своите си права. Гражданското ми право гарантира участието ми в референдума. Искам гражданските си права, не искам социални подаяния.

Благодаря ви!"

Факти.бг припомня, че на 9 ноември представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание Уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум за промяна на политическата система. Събирането на подписи стартира ден по-късно, като в срок от три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в НС 400 000 реални подписа.

Подписката, която стартира Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“, няма нищо общо с тази, която стартира и бизнесменът Веселин Марешки.

Ето и шестте въпроса на референдума за промяна на политическата система организиран от шоуто:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Пунктове за събиране на подписи



Свързани новини