18 Януари, 2016 23:00 18 894 16

Ученичка от Черноочене – красив ум, вярващ в силата на думите

  • елиф мехмед-
  • черноочене-
  • красив ум-
  • ученичка-
  • есе

Младата писателка продължава с изявите си в областта на литературата

Ученичка от Черноочене – красив ум, вярващ в силата на думите - 1

Единствено литературата може напълно да пречисти човека и да го обезсмърти – превръщайки го в литературен герой. Това споделя Елиф Мехмед, талантлива ученичка от 11 клас на СОУ „Христо Смирненски“ в Черноочене, която вярва в силата на думите.

Младата писателка продължава с изявите си в областта на литературата. Нейното есе „Всичко, което присъства чрез отсъствието си…“ е публикувано в портала за изкуство, култура и общество Kultura.bg.

В рубриката „Красив ум” порталът публикува есета на ученици, отличени в националния конкурс „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас“. Елиф Мехмед разказва за себе си, че е родена в родопското село Черноочене, в семейство на учителите Недрет и Фатмегюл Мехмед, решени да я превърнат в гениален учен.

„Цялото ми детство мина под сенките на вековни дъбове и ароматни вишни. Като малка обичах да наблюдавам баща си, надвесен над белите пчелни кошери, и да дисектирам мъртвите пчели, чиито телца бяха покрити със златист прашец. Днес дисектирам човешката душа и от образите, които откривам във вътрешността й, извайвам думи. Така се раждат есетата и разказите ми. Винаги пиша след залез слънце. Също така обожавам дългите разговори за литература и философия, под нощното звездно небе. Вярвам, че единствено литературата може напълно да пречисти човека и да го обезсмърти – превръщайки го в литературен герой“, разсъждава Елиф.

Родителите ми винаги са оказвали необходимата морална подкрепа, за да участвам в надпреварите, казва момичето.

В есето „Всичко, което присъства чрез отсъствието си…“ Елиф споменава и за романа „Името ми е червен“ на турския писател Орхан Памук. Надвесени над работата си, всмуквайки образите с очите и ума си, османските майстори миниатюристи постепенно се откъсвали от светлината и света, навлизайки в едно по-различно пространство – на ясните образи и детайлните видения. Друг израз на майсторството им е била слепотата, пише тя.

Есето „Литературата е… начин да общуваш с хора, които никога няма да срещнеш“ Елиф Мехмед е сред класираните творби в конкурса. Наградата на единадесетокласничката е 1-годишна стипендия.

Проект „1000 стипендии“ е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. Посредством проекта Фондация „Комунитас“ осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, достъп до професионални консултации и кредит за книги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Климент

    5 3 Отговор
    Защо споменава писател точно от Турция,а не от някоя друга държава,Египет,Испания или друга,това красиво дете още от сега се възпитава,като че не живее в България а в Турция.

    Коментиран от #3, #7, #12

  • 2 а така

    3 3 Отговор
    османските майстори и подобни ,какво ги учат в ТОВА БЪЛГАРСКО СЕЛО.Така е , като гледат само турска тв. и сапунки ... Получават и българска стипендия...Браво...накрая ще стане активист на ДуПеСе

    Коментиран от #13

  • 3 Иво

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Климент":

    Клименте, я стига с тия комплексарски коментари.

    Коментиран от #11

  • 4 много е добро

    0 1 Отговор
    Момичето е хубаво.
  • 5 Стига

    3 5 Отговор
    Какво се учудвате? От 25 години турската държава със съдействието на Българската хвърлят огромни усилия (пари, филми, агенти, религия, замазани зада културн обмен) за турцизация на определени региони и групи хора (включително и цигани и Българи). Те целенасочено се откъсват от бългаското общество и им се насажда самосъзнание че са турци, помаци и др. Въпроса е докога ще траем - докато откъснат 50% от територията на България ли? Както Косово, Кипър ли? Сега в Сирия. Догодина Македония, след пет България.
  • 6 Волен Сидеров

    3 5 Отговор
    Като чуя за черноочене -първо си представям-ДС,предатели,топачи ,шпиони преди към бкп сега към дпс и турция..
    ако търсите ислямска държава то там търсете ,пипалата са пуснати из целият район там-в хлебарниците ,във фризьорските салони,по бензиностанциите там съм виждал да се събират повече хора от дпс и кой знае за какво са там и какво си говорят или планират....държавата спи ли спи
  • 7 nurmen

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Климент":

    Драги ми Климент, а ти защо не се спря на нещо друго в статията ,а точно на името на този писател!? Можеше да речем да се замислиш върху това, че това дете умее да чете и да разсъждава върху произведение на Орхан Памук (той не е никак лесен, уверявам те) най-вероятно на турски, а после си изразява чувствата като разсъждава на официалния ни език, български. Ти предполагам не си и осведомен достатъчно добре....стойката ти е на пълна невежа....;) Гореспоменатия Орхан Памук е носител на нобелова награда... въпреки че е турчин...:)))) ( по твоята примитивна логика)
  • 8 мъжкар

    0 3 Отговор
    ооххааааа тва става за любене ама мъжката!!!

    Коментиран от #10

  • 9 ПАКО

    0 0 Отговор
    Красив Ум ,Красиво момиче ,да си помечтае колкотоси може ,защото като се сблъска с българската действителност може да не и се види толкова красив света...
  • 10 БУЛИ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "мъжкар ":

    Гумички не забравяйте ама никога.
  • 11 PlimP

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    3, ходи при фазаните, има къде по-достойни български писатели от Орхан Полиестер, а Бг момичета с такава визия и талант във всяко училище
  • 12 Вики

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Климент":

    Не говорете глупости, преди да сте чели работата й. Момичето изобщо не говори само за Орхан Памук. http://kultura.bg/web/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8/
  • 13 Вики

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от " а така":

    Браво на момичето! Чест й прави, че се развива и пише на БЪЛГАРСКИ!!!! Това, че е туркиня, която живее в "ТОВА БЪЛГАРСКО СЕЛО", не означава нищо. Прочетох цялата й разработка и нито веднъж не се натъкнах на нещо, с което да заслужи злобните ви коментари.
  • 14 Гюлкибар Юзеир

    7 0 Отговор
    Корените на това момиче са от Турция, какво лошо има в това.Много е важно сегашната среда.Възпитаничка на преподавател , макар да не е свободно изучаването но турски език тя се е научила на това.Горчив е примера от моя житейски път.Имахме свободно-избираема подготовка и аз избрах турски език.Последствие беше забранено.Икономическа криза оцелях като заклет преводач точно с преводачески услуги с турски език макар ,че чавърших Висше образование.Защо сега обвинявате това крехко създание кои писатели е изтъкнала.По - важно е какво е написала според мен.
  • 15 Туркофил

    5 0 Отговор
    Много сте умни,по всичко сте на първо място:по компютърни системи,по интелектуално ниво,по какви ли не открития и накрая една голяма кръгла нула.За всичките ви неудачи Турция и турците ви са виновни.Засрамете се със тая злоба и омраза към тях.Турия къде е ние къде сме?Продължавайте да джавкате.
  • 16 Комита

    1 0 Отговор
    Как ли не се учудвам, че на страница за култура си изкарваме половите органи на показ, както и насъщната ни простотия. Такива деца и ученици са рядкост в нашата образователна система. Те се броят на пръсти, а ние съвсем по нашенски се опитваме да стъпчем и сгазим що вдига глава и говори свободно. Защо ли............? Защото се иска създаването на прост народ, което ще доведе до слаба държава. Нали това се иска!!! Като посочат някого с пръст и рекат, че е чужд, ром, турчин, арменец ... и т.н. всички "ГЛУПАЦИ" започват да лаят, но не знаят за какво. Прочетете текста и се поучете от тази ученичка за да не сте като стадо овце.