21 Януари, 2016 18:32 1 166 0

Средновековна икона от сребро дарена от полицията

  • средновековна-
  • икона-
  • сребро-
  • дарена-
  • полицията-
  • ним
Средновековна икона от сребро дарена от полицията - 1
Снимка: НИМ

Ценен паметник на българското средновековие постъпи в Националния исторически музей /НИМ/,  дарен от  инспектор Ангел Папалезов  от Главна дирекция „Национална полиция”,  отдел Криминална полиция, сектор „Престъпления против собствеността и културно-исторически ценности”. Това съобщиха от НИМ.

Културната ценност представлява плочка от масивно сребро, с размери 6 на 5 см и е с изображение на Исус Христос, седнал на трон в центъра /Пантократор/ , а от двете му страни прави фигури на Св. Богородица и Св. Йоан Кръстител.

Фигурите са изработени прекрасно от опитен гравьор и са напълно запазени. Вероятно става дума за нагръдна икона, носена от висш аристократ от Втората българска държава.

Специалистите в НИМ датират паметника от първата половина на XIV в. Това означава, че иконата е изработена най-вероятно в столицата Велико Търново по времето на цар Теодор Светослав Тертер  /1300–1321 г./ или на неговия син Георги II Тертер.

За следващия цар, Михаил Шишман /1323–1330 г./, се знае, че  като нагръден знак е носел кръст от обикновено желязо, като често се  е кълнял /и се смятало/, че  този кръст е чудотворен.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА