22 Януари, 2016 14:56 2 525 1

Вирусът Зика прескочи и на друг континент

  • зика-
  • зика вирус-
  • вирус-
  • сащ-
  • малформации-
  • бременни

Първи три случая на Зика вирус във Флорида

Новият страховит вирус, който причинява малформации при новородени и се разпространява из Латинка Америка, прескочи и на друг континент.

Първите три случая на вируса Зика бяха регистрирани в американския щат Флорида. Заболелите наскоро са пътували до Латинска Америка, съобщиха здравните власти в САЩ.

Този малко познат патоген се появява в Африка и Азия през 2007 г,, а от началото на миналата година се разпространява и в Южна Америка.

Първите два случая са открити в Маями-Дейд, при хора, които са посетили Колумбия през декември, съобщава Би Ес Ес. Третият случай е регистриран в Хилзбъро при мъж, който е бил във Венецуела миналия месец, заяви говорителката на здравното министерство във Флорида Мария Гамбинери.

"Ние насърчаваме жителите и посетителите на Флорида да взимат мерки срещу всички болести предавани от комари. Насоките, които даваме на гражданите са: да се източва застоялата вода, да се използват репеленти и да се покриват откритите части от тялото, да слагат мрежи на прозорците си", каза Гамбинери.

Все още няма съобщения за разпространение на инфекцията из Съединените щати, въпреки че вирусът бързо се разпространява в цяла Южна Америка и Карибския басейн през последните седмици.

Вирусът Зика, който се предава от комари, не може да се предава от хора. При възрастните заболяването преминава със симптоми на грип (повишена температура, главоболие и болки в ставите), както и кожни обриви и конюнктивит. Тези симптоми се проявяват в рамките на 3 до 12 дни след ухапването на комар. В 80% от случаите, инфекцията остава незабелязана.

За бременните жени обаче, вирусът е изключително опасен, тъй като може да се предаде на плода, като предизвика мозъчно увреждане и микроцефалия, при която мозъка и черепа на бебето са необичайно малки. Според учените децата най-вероятно носят и други генетични увреждания.

Миналата седмица Американският център за превенцията и контрол на заболяванията предупреди бременните жени да избягват пътувания до 14 страни и територии в Карибския басейн и Латинска Америка, където има регистрирани случаи на Зика. Предупреждението се отнася за Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам, Венецуела, Пуерто Рико, Мартиника, Френска Гвиана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко Гръматикъта

    0 0 Отговор
    Латинка Америка? Не е ли Кукуряк Америка?