23 Януари, 2016 18:17 962 0

Бокова: Образованието е човешко право и императив за сигурност

  • ирина бокова-
  • образование-
  • сигурност-
  • културно наследство-
  • юнеско

Опазването на културното наследство е опазване на мира и сигурността в света, заяви генералния директор на ЮНЕСКО

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за политическо лидерство и ангажираност на частния сектор, за да бъде поставено образованието в центъра на вниманието на хуманитарната реакция към сирийската криза. Бокова говори по време на специална сесия, организирана по време на Световния икономически форум в Давос на 22 януари заедно със специалния пратеник на ООН за глобално образование Гордън Браун.

"Ние имаме отговорност да изведем образованието напред не само като човешко право, а и като императив за сигурност", каза тя, подчертавайки фундаменталната роля на образованието за надеждите, умения и перспективите за бъдещето на младите хора.

"Тук, в Давос виждаме как правителствата, частния сектор и широката общественост сближават мненията си относно ролята на образованието и уменията за икономически растеж, премахването на бедността, социалното неравенство", каза тя.

Бокова говори и за борбата за опазване на световното културно наследство в момент когато масово и варварски се рушат паметници на културата.

„ЮНЕСКО успя да докаже на Съвета за сигурност, на политиците и на международната общност, че въпросите за опазване на културното наследство са част от хуманитарната криза, част от заплахата за сигурността и мира", коментира Ирина Бокова.

Тя изтъкна успешното партньорство на ЮНЕСКО с Интерпол, международната митническа организация, правителствата на много страни, аукционни къщи и създаването на платформа за обмен на информация, за укрепване на граничните и вътрешните режими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА