24 Януари, 2016 22:03 2 704 0

Съд заради брадата на Тутанкамон

  • тутанкамон-
  • брада-
  • съд-
  • египетски музей-
  • египет-
  • реставратори

Съдят работници от музей в Египет по обвинение, че са претупали реставрацията на брадата на Тутанкамон

Съд заради брадата на Тутанкамон - 1
Снимки АП/БТА

Египетските медии твърдят, че прокуратурата е посочила осем музейни работници, които некачествено са реставрирали погребалната маска на фараона Тутанкамон, съобщава Би Би Си.

Обвинението идва година след като длъжностни лица започнаха разследване относно това как брадичката на маската бе отделена и след това набързо залепена обратно.

Обвиняемите са обвинени в небрежност и нарушаване на професионалните стандарти.

3000-годишният артефакт е една от най-големите туристически атракции на Кайро.

Надзирателите в Египетския музей дадоха няколко различни оправдания, защо е била отстранена синьо-златната брадичка на фараона. Едно от предположенията бе, че тя е била съборена случайно, друго, че е била отстранена, след като започнала да се клати.Съд заради брадата на Тутанкамон

Прокуратурата заяви, че след това работниците "безразсъдно" са опитали да прикрият грешката си, като са използвали големи количества неподходящо лепило.

В края на краищата те направили общо четири опита да закрепят частта обратно както и опитали да заличат доказателствата за своите по-ранни неуспехи.

"Пренебрегвайки всички научни методи за реставрация, заподозрените са опитали да прикрият престъплението си с помощта на остри метални инструменти, с които да премахнат лепилото, което се вижда и така са повредили 3000-годишната маска без капка съвест", заявиха от прокуратурата.

Сред обвиняемите са бивш директор на музея и бивш шеф на реставраторската му секция.

През октомври миналата година, екип, воден от германски експерти, започна работа за отстраняване на щетите и постави брадичката отново - този път професионално. След успешното възстановяване, маската бе поставена обратно на обществен показ през декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА