27 Януари, 2016 09:27 8 634 8

Брокери на имоти по-лесно могат да работят в страни от ЕС

  • брокер-
  • карта-
  • ес-
  • професия-
  • перфанова
Брокери на имоти по-лесно могат да работят в страни от ЕС - 1

В средата на януари Европейската комисия даде началото на нова електронна процедура за признаване в рамките на Европейския съюз (ЕС) на квалификациите на професионалисти в пет професии. Сред тях е и тази на брокера не недвижими имоти.

Европейската професионална карта

е създадена на база директивите за професионална квалификация в Европа и политиката на ЕС за отворено движение на специалисти между отделните държави в рамките на съюза. Професията „брокер на недвижими имоти" е регулирана в редица европейски държави, особено стриктно в скандинавските страни и Франция. „В България няма такава регулация. Това създава различия в изискванията между отделните държави и съответно ограничения за работа. Изискванията за професионална квалификация обаче съществуват в голяма част от европейските страни”, обяснява пред специализирания сайт imot.bg инж. Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

У нас обучение за посредник на недвижими имоти предлагат УНСС, УАСГ, Икономически университет-Варна, НСНИ чрез Центъра за професионално обучение, както и някой други ЦПО в страната с по-малък капацитет. Важно е да се уточни, че учебните програми са съобразени с общата европейска рамка за професионална квалификация.

Европейската професионална карта е много удобен документ за българските агенти на недвижими имоти, на които им се налага да упражняват тази дейност в чужбина. „Благодарение на новата процедура всяко едно лице, което иска да упражнява брокерската дейност в другБрокери на имоти по-лесно могат да работят в страни от ЕС

а европейска държава ще може по електронен път да подаде документи, за да получи одобрението на Европейската комисия за получаване на ЕПК. Бих искала да поясня, че това не е пластична карта, подобна на кредитните карти, а Сертификат, който се разпечатва при необходимост. Неговата валидност е предвидена да бъде за 18 месеца и е индивидуален за дадена държава”, уточнява инж. Перфанова.

Процедура за кандидатстване за европейската професионална карта

Подават се заявление и пакет от документи, които доказват професионалната квалификация на лицето, което иска да получи такава карта. Оторизирана институция разглежда подадените документи, сверява достоверността им, прави се сравнение със стандартите на държавата, която кандидатът е посочил като избрана дестинация. След одобрение се издава сертификата. В него се посочва дали съответната квалификация е достатъчна за работа по специалността в тази държава или се изисква допълнително пълно или частично преминаване на друго обучение.

„Европейската професионална карта е професионален миграционен сертификат. Той не е документ, който да легитимира квалификацията на агентите в България. Но появата му в момент, когато НСНИ прави първите професионални карти е едно потвърждение, че се движим успоредно с процесите на развитие в Европа и необходимостта от подобна инициатива”, казва инж. Перфанова.

Колко бързо ще се издава Европейската професионална карта

все още е трудно да се каже, тъй като това се прави за първи път в Европа. „Това, което ние можем да помогнем като браншова организация е онова, по което работим от миналата година и в скоро време ще бъде отворено за регистрация, а именно професионалния регистър. В него ще може лицата със специализирана квалификация да се регистрират на основание техните дипломи. Надяваме се така да помогнем и на българските институции да издават ЕПК за по-кратки срокове”, обяснява председателят на НСНИ.

Интересен е въпросът защо именно професията „брокер на недвижими имоти” е сред петте, за които Европейската комисия ще издава сертификати.  Основната причина вероятно се крие в неуспешните опити за регулация на професията в много европейски държави. „Това създава предпоставки професионалната общност да се обединява в международен план и да търси начини да защитава своята позиция в една или друга степен”, обяснява инж. Перфанова.

В същото време текат процеси на дерегулация в някой държави под натиска на ЕС с идеята да се следва политиката на отворените граници. „Има известен конфликт между държавите със строга регулация и тези без такава за това, как трябва да изглеждат единни европейски унифицирани правила. Там, където господства строгата регулация професионалистите държат изключително много на нейното ниво, защото това създава прагове за достъп до професията. На тях не им се нрави ЕС да създава по-ниски от техните правила, за да не наруши режима на местните им пазари. От другата страна държавите, където няма регулация страдат от липсата на единен европейски регламент. От трета – Европа казва "Не" на регулациите”, пояснява председателят на НСНИ.

На фона създалата се картина професионалните карти са крачка към балансирането на тези различия и даването на повече шансове за приравняване на стандарти между държавите. Те са и стимул да се обърне повече внимание на професионалната квалификация, което също е политика на Европейския парламент. „Това, че Европейската комисия е обърнала внимание на брокерите на недвижими имоти е поредното потвърждение, че това е професия и за нея се изисква нужната квалификация и опит. И тук в България също трябва да работим в посока утвърждаване на тази позиция” е мнението на инж. Перфанова.

Инструкции за начина на ползване и издаване на ЕПК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 arbo

    2 0 Отговор
  • 2 ХХх

    1 1 Отговор
    какво,моля!
  • 3 андреев

    2 0 Отговор
    Ами това е една чудесна новина! Дано тук се наместят сериозни, чуждестранни компании работещи с гаранции, сериозни екипи и съответно носещи отговорност за реализация по сделката като юридически лица и най-важното коректни!!! А нашите псевдопльокери на полето и във фабриката за преработка на отпадъци, да видят как се изкарват пари-как се работи.
  • 4 потърпевш

    2 0 Отговор
    Най- сетне, ама само да не си остане на теория в България?!
  • 5 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Не са лоши нашите търговци на имоти!Ще регулират "лакумийката"в нормални граници и всичко ще бъде наред!
  • 6 Мишо

    0 1 Отговор
    Брокерите на имоти е крайно време да разберат ,че хляб в този бизнес ,вече няма и да си потърсят друга работа докато е време!
  • 7 Сульо

    1 0 Отговор
    Мен най-много ме дразни че вземат комисион и от двете страни, което е конфликт на интереси. Няма как да защитават интересите и двете страни при сделката.
  • 8 КП

    1 0 Отговор
    Съгласен съм, наистина се получава конфликт на интересите. За това питайте брокера си предварително дали се занимава главно с продавачи или главно с купувачи, защото в големите агенции това е стандартния начин за работа.