2 Февруари, 2016 05:15 885 0

Приемат се заявки за Нощта на музеите

  • нощ на музеите-
  • приемат-
  • заявки

Министерството на културата започва да приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата Европейска „Нощ на музеите” – 2016.

На 21 май 2016 г. (събота) отбелязваме дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. По традиция, очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание  да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта.

Министерството на културата напомня, че предложения и заявки за участие в европейската инициатива „Нощ на музеите” - 2016 могат да изпратят както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

Националната програма за участието на музеите от страната в Европейската нощ на музеите се изготвя от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.

В предстоящата Европейска „Нощ на музеите” на 21 май 2016 г., когато вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.

Припомняме, че в миналогодишното 11-то издание на европейската инициатива само в София над 50 музея и галерии бяха с отворени врати в Нощта на музеите и посрещнаха хиляди посетители.

На 21 май 2016 г. в дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” за първи път в инициативата ще се включи пълноценно и новата ни Национална галерия „Квадрат 500“, в представителната експозиция на която са включени близо 2 000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в "Квадрат 500", показващи българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, при това - към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в Европейската „Нощ на музеите” на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора, и най-вече – до младото поколение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА