3 Февруари, 2016 07:00 7 549 1

Ученичка от Черноочене: Превръщам болката в творческа енергия

  • елиф мехмед-
  • черноочене-
  • ученичка-
  • есе-
  • писателка-
  • болка-
  • енергия-
  • 1000 стипендии

Обичам родината си, тук ще продължа своето образование, сподели ученичката от Черноочене

Ученичка от Черноочене: Превръщам болката в творческа енергия - 1
Снимка: Факти.бг

Превръщам болката в творческа енергия, а не в причина да мразя другите. Това споделя Елиф Мехмед, талантлива ученичка от 11 клас на СОУ „Христо Смирненски“, село Черноочене.

Младата писателка обожава да пише, да чете. Отличена е в националния конкурс „1000 стипендии“ на Фондация „Комунитас“.

„Красивият ум“ от Черноочене споделя, че обича родината си и иска да продължи своето образование именно в България. Автор на редица есета, Елиф Мехмед заявява, че страната ни се нуждае от младото поколение, което да работи за едно по-светло бъдеще.

В интервю за Факти.бг младата писателка заяви, че често се сблъсква с предразсъдъци и омраза, но това не я възпира да продължи да следва мечтите си.

Какво „отключи“ любовта към литературата?

Истината е, че като малка се чувствах като най-самотното дете на света. Майка ми насила ме караше да играя с другите деца. Винаги съм обичала тишината и самотата. Те ме изпълниха с истории, които копнея да разкажа.

От колко години пишете есета?

От шест години насам не мога да се откажа от есето като начин на изразяване.

Какво Ви вдъхновява?

Твърде често се сблъсквам с предразсъдъци и омраза. Понякога са насочени срещу мен, а понякога ставам пряк свидетел. Хората са различни като характер, възраст, пол, етническа принадлежност, религия или цвят на кожата. Колкото и да сме различни обаче имаме едно голямо сходство – всички страдаме. Превръщам болката в творческа енергия, а не в причина, за да мразя другите и света.

Литературата ли е ключът към безсмъртието на човешката душа?

Когато започна да пиша, се чувствам най-истинска. Литературата е празна дума, ако не въплъщава в себе си най-съкровените човешки емоции и мисли. Пишейки, човек влага в героите и сюжетите си своята душа. Така, независимо от смъртта, част от него продължава да живее, макар и в друго пространство – литературното.

Имате ли любима книга? А любим цитат?

Всяка литературна творба е уникална и оставя различен отпечатък върху съзнанието ми. Любима книга си нямам, но има две дами, които са пътеводни звезди в литературните и житейските ми търсения. Това са Елисавета Багряна и Исабел Алиенде. Те са жени, които, независимо от всичко, следват пътя на сърцето си и в живота, и в литературата. „Само сърцето е това, което ни движи и определя ходовете на съдбата ни“, казва Алиенде.

Как минава един Ваш ден в малко населено място като Черноочене?

Помня как, когато бях на шест, в един горещ юлски ден, с баба изминахме голямо разстояние пеша, докато стигнем до едно блато, обитавано от пиявици. Бях пред прага на припадък, но от тази случка излезе страхотен сюжет за разказ. Животът в малко населено място като Черноочене има много трудности, но определено има и положителни страни. Концентрирам се върху тях. Красива природа, ясно звездно небе, свеж планински въздух и тишина, сред които мога да чета и пиша... Не се чувствам изолирана от света само, защото живея тук. Духом винаги съм в книгата, която чета и навсякъде, където се чете написаното от мен.

Къде планирате да продължите своето образование?

В България. Обичам родината си. Тя се нуждае от младото поколение. Трябва ние – младите - да сме образовани и можещи, за да заявим на висок глас желанията си пред целия свят и да работим за собственото си бъдеще и за това на родината ни.

Вярвам, че надежда за младежите, и в границите на България, има. Вдъхва ми увереност и фактът, че съществуват хора и организации, които предоставят материална и морална подкрепа на българските младежи. Аз искам да благодаря на проект „1000 стипендии“ за помощта, която оказват на нас - младите. Страхотен екип са – усмихнати и интелигенти хора, които наистина ни вдъхновят и окуражават за повече постижения в науката и изкуството.

Факти.бг публикува част от есето на Елиф Мехмед „Всичко, което присъства чрез отсъствието си“ от портала за изкуство Kultura.bg:

В тази къща живеехме шестима души –  всички възрастни, освен мен и всички ангажирани с кърска работа, освен мен. Бях самотно и затворено дете. Обожавах летните вечери, защото тогава къщата беше изцяло моя – дядо и баба поливаха градината. Прадядо и прабаба бяха заети с това да им правят забележки за недобре свършената работа, а вуйчо винаги го нямаше, когато им трябваше най-много. Стоях до късно пред прозореца на дядо, слушах щурците, вечерният хлад се плискаше по лицето ми. И наблюдавах бавния нежен танц на огромното нощно небе.

Проектът „1000 стипендии“ е национален конкурс за ученици от шести до единадесети клас. Социалният проект обръща специално внимание на деца от малки населени места. Посредством конкурса се осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, както и достъп до професионални консултации и креди за книги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 1 Отговор
    Нормално. Не всеки обича кърската работа... и предпочита да чете книжки, и да се самовглъбява.
    Спомням си преди 5 години кандит-президентската двойка Каракачанов - президент и една жена за вице, която имала най-високото айкю в света, т.е. суперинтелигентна. Водещият я пита какво работите, а Каракачанов отговаря вместо нея- Представете си от две години и половина е безработна.
    Освен голия интелект много други качества са нужни за да преуспее човек в обществото.