9 Февруари, 2016 07:00 3 045 0

Четири награди "Гоя" за филм с българско участие

  • филм-
  • награди-
  • гоя-
  • българско-
  • участие

Филмът - копродукция между Испания, България и Франция, тръгва от юни в кината у нас

Филмът „Никой не иска нощта“ - копродукция между Испания, България и Франция, спечели четири награди „Гоя“ по време на официалната церемония за връчването им на 7 февруари. Те са в категориите за костюми, грим, директор на продукция и музика.

Най-престижните отличия на Испания се връчват за 30-та поредна година и са еквивалент на американските „Оскар“.

„Никой не иска нощта“ получи девет номинации „Гоя“, включително за най-добър филм, най-добра актриса и най-добър режисьор. Тази година конкуренцията беше изключително силна, като наградата за най-добър филм отиде при „Труман“ на режисьора Цеск Гей.

„Никой не иска нощта“ ще бъде представен в България на 1 юни 2016 г., когато ще открие Седмицата на испанското и иберо-американското кино.

В продукцията на испанската режисьорка Изабел Койшет участват международно признати звезди като френската актриса и носител на „Оскар” Жулиет Бинош („Шоколад“, „Английският пациент“), японката Ринко Кикучи („Вавилон“, „Тарикатите Блум“) и ирландският актьор Гейбриъл Бърн („Обичайните заподозрени“). Сценарият е на Мигел Барос, а снимките са направени в България, Норвегия и Испания като по-голямата част от тях са заснети у нас, а в подготовката и заснемането на продукцията (февруари-юни 2014 г.) са участвали около 300 български професионалисти. Продуцент от българска страна е Ариел Илиефф.

Филмът е осъществен с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ) и със съдействието на Посолството на Кралство Испания у нас.

Действието се развива в началото на XX век, а лентата е вдъхновена от живота на полярния изследовател Робърт Пири. Филмът разказва за неговата съпруга, която изоставя своя уреден живот, за да намери мъжа си сред ледовете на Арктика. В Гренландия тя се запознава с млада ескимоска. Студът и полярната нощ преобръща живота и на двете.

Филмът е едновременно приключение и драма, интимна история, в която човечността надмогва дори желанието за живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА