9 Февруари, 2016 05:00 1 515 0

Захи Хауас: В Карнак се чувствате като крал от миналото

  • крал-
  • карнак-
  • захи хауас

Той сподели, че в Египет има магия, каквато няма в друга страна по света

"Това, което се случи с руския самолет може да се случи във всяка страна в света." Това заяви световноизвестният археолог и бивш министър на антиките в Египет професор Захи Хауас. Той даде кратко интервю за Факти.бг по време на посещението си в България по повод 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Египет и България.

Той коментира състоянието на египетския туризъм след катастрофата на руския самолет през миналата година, в която загинаха 234 души. Хауас допълни, че благодарение на туристите в страната, Египет успява да реставрира своите монументи.

Каква е ситуацията с египетския туризъм след инцидента с руския самолет през миналата година?

Това, което се случи с руския самолет може да се случи във всяка страна в света. Има много туристи, които сега идват в Египет. Ние се надяваме Египет бъде посещаван от повече такива хора, защото благодарение на тях ние успяваме да набираме средства за реставрацията на нашите монументи. Ние имаме нужда от тези хора.

Мислите ли, че в туристите има страх, заради това, което се случва в Близкия Изток?

Можете да имате подобна терористична заплаха тук в София, в Париж или в Ню Йорк и на всяко място по света. Случва се. Този проблем не е само в Египет. Всички туристи, които идват в Египет обичат страната. Те не ни създават проблеми. В тях няма страх. Те обичат страната и в часът, в който я напускат плачат. Те разбират магията, която се крие в нея.

В какво се крие магията на Египет?

Магията на Египет се състои в една приказна мистерия. Няма страна в света, която да има в себе си такава магия. Когато влезете във Великата пирамида вие чувствате тръпки, защото има магия в самата сграда. В пирамидата има страхотна атмосфера. Когато отидете в храма в Карнак можете да се почувствате като крал от миналото. Чувството е сякаш се връщате в миналото. Няма друга такава страна в света, освен Египет. Няма страна в света, в която можете да почувствате това, което чувствате в Египет.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА