15 Март, 2016 19:01 1 815 1

Йоко Йонов осъден на 25 години за убийство

  • йоко йонов-
  • осъден-
  • убийство

Максимални наказания лишаване от свобода за извършено убийство в град Правец постигна Софийска окръжна прокуратура

На 21 януари 2016 г. Софийска окръжна прокуратура предаде на съд Йоко Йонов и непълнолетния Мартин Райков за извършено в съучастие умишлено убийство на 06.03.2015 г. в Правец. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за починалия, с особена жестокост и по хулигански подбуди. 

Днес Софийски окръжен съд призна за виновни Йонов и Райков по повдигнатите им обвинения и наложи наказание на подсъдимия Йонов -25 години лишаване от свобода, а на подсъдимия Райков - 3 години и 4 месеца лишаване от свобода.

Съдебното заседание се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите признаха за верни всички факти, описани в обвинителния акт и се съгласиха да не се събират доказателства за тези факти.  При провеждане на съкратено съдебно следствие , задължително наказанията се редуцират по чл.58а от НК, като съдът първоначално /преди редукцията/ определи за подсъдимия Йонов наказание „Доживотен затвор“, а за подсъдимия Райков  - 5 години лишаване от свобода.

На  06.03.2015 г. около 18.00 ч. подсъдимите Йоко  Йонов и Мартин  Райков /на 15 години/, заедно с още три лица  посетили заведение  „Двата лъва” в Правец, където употребили алкохол. 

Около 18.30 ч. петимата напуснали заведението и се насочили в посока – централната градска част на Правец, преминавайки през пешеходната зона. Вследствие на употребения от тях алкохол, Йонов и Райков и спътниците им били в приповдигнато настроение, като говорели на висок глас и ръкомахали. В пространството между хотел „Правец Палас” и старата поща на града петимата възприели вървяща срещу тях голяма група възрастни жени, като при срещата между двете групи, Йонов се блъснал нарочно в две от жените, като им направил и забележка на висок глас да се отдръпнат от пътя и да направят място. Това негово отношение било възприето от вървящия в близост Стоян Иванов, на 64 години, от Правец, който учтиво се опитал да обясни на Йонов да не блъска жените. След забележката Иванов продължил да върви към дома си, но бил застигнат от Йонов, който му нанесъл няколко удара в областта на главата. Пострадалият паднал на земята, а Йонов опитал неколкократно да удари падналия по главата, като Иванов вдигнал ръцете си, за да се защити. 

След като Иванов започнал да вика за помощ, останалите четирима го издърпали, като му казали да го остави, тъй като там имало много хора.

Пострадалият продължил пътя си към дома, но в близост до детска площадка зад бл.6 на пл. „Трети март” в Правец, Йонов го пресрещнал и се нахвърлил отново върху Иванов, започнал да го удря с ръце и крака по тялото и главата. В нанасянето на побоя над Иванов се включил и непълнолетният Райков, който ритал и удрял пострадалия, докато последният престанал да мърда, а останалите им трима спътници само наблюдавали. След това петимата изоставили Иванов в безпомощно състояние и си заминали.

Пристигналият на място екип на спешната медицинска помощ само установил настъпилата смърт на Стоян Иванов от Правец.

Според заключението на съдебно медицинската експертиза смъртта на Стоян Иванов се дължи на дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, настъпила в резултат на тежката черепномозъчна травма, довела до развитието на тежък мозъчен оток с вклиняване, което е причинило разстройство на функцията на центровете на дишането и сърдечната дейност в продълговатия мозък.

Двамата осъдени са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NIK

    0 0 Отговор
    Къде си бай Тошо?