Last news in Fakti

30 Март, 2016 20:38 2 726 0

Реформата във ВиК сектора приключва

  • реформа-
  • вик-
  • сектора-
  • приключва-
  • павлова

Изискванията на нейните три „стълба“ – собственост на активите, институционална рамка и планиране, вече са изпълнени

Реформата във ВиК сектора приключва - 1
Снимка: МРРБ

Реформата в отрасъл ВиК е възможна мисия, която е на своята финална права и приключва, заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Изискванията на нейните три „стълба“ – собственост на активите, институционална рамка и планиране, вече са изпълнени, добави тя и отчете, че 28-те административни области в страната са приравнени на 28 водни територии, за 18 от които са сключени договорите между асоциация и оператор за стопанисване и експлоатация на инфраструктурата и съоръженията. Регионалният министър обърна внимание, че тези 18 области са с един консолидиран оператор и в резултат на това вече могат да са бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Консолидацията в отрасъла е четвъртото допълнително изискване от гледна точка на европейското финансиране, подчерта Павлова. Тя информира, че от още 6 области в страната има заявено намерение за такава и допълни, че остават само 4 неконсолидирани области. Това не спира реформата и инвестициите по линия на ОПОС, заяви министърът.

242 от общо 265 общини в страната подкрепят реформата, заяви министърът и допълни, че интерес към окрупняване има и в четирите неконсолидирани области, но не от всички общини в тях. Тя посочи, че в Благоевград има сформирана Асоциация по ВиК и е избран един оператор, но трите малки общински дружества на Кресна, Петрич и Сандански не са присъединени към него. Аналогичен е случаят и в областите Кюстендил и Ловеч, където общинските дружества в Дупница и Сапарева баня и съответно на Троян не се съгласни да се влеят в консолидираните оператори, информира Павлова. Тя обърна внимание, че е специфична ситуацията в област Пазарджик, където девет малки неефективни общински дружества без достатъчно приходи и възможности за инвестиции не са съгласни да се присъединят към държавното, което обаче е в ликвидация. Ще предложим законодателна промяна, чрез която да закрием дружеството в ликвидация и след това да се открие ново.

По отношение на планирането на инвестициите в отрасъла регионалният министър съобщи, че са проведени процедурите за избор на изпълнители, които ще изработят 14 регионални прединвестиционни проучвания. Договорите с тях ще бъдат сключени до края на утрешния ден.

Областите, които не са консолидирани няма да могат да кандидатстват за финансиране нито по ОПОС, нито по Програма за развитие на селските райони, коментира Павлова и допълни, че дружествата в тях ще трябва да правят инвестиции сами. Спекулации на тема цена на водата са неприемливи и неаргументирани, категорична бе тя.  За да не бъдат ощетени жителите на населените места, заявили желание за консолидация, общините ще получат целеви субсидии за реализация на важни ВиК проекти от държавния бюджет, информира министърът.

Павлова обърна внимание, че малките ВиК дружества не могат да правят достатъчно инвестиции в активи и не могат да предоставят добра услуга на клиентите си, докато големите дружества могат да реализират икономия от мащаба. Тя припомни, че според приета Стратегия за развитието и управлението на водоснабдяването и канализацията необходимите инвестиции в отрасъла до 2023 г. са над 12 млрд. лв., като на разположение за страната са 2 млрд. лв. Дружествата биха могли да разчитат на собствени средства в размер на 200 млн. лв., генерирани чрез цената на водата, информира министърът и обърна внимание, че трябва да се преосмислят възможностите за финансиране на отрасъла. Като възможен източник на средства тя посочи Фондът на фондовете, който ще може да предоставя нисколихвено финансиране по линия на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Извън европейските фондове, Министерството на регионалното развитие и благоустройството предвиди 23 млн. лв. в бюджета си за тази година за целеви инвестиции в общинска инфраструктура, съобщи Павлова. 38 млн. лв. са наличните по линия на държавен инвестиционен заем от Световна банка, които ще бъдат вложени в строителството на яз. Пловдивци, рехабилитацията на яз. Студена и пречиствателната станция за питейни води за област Перник. Отрасълът има възможност да получи финансиране и от фонд „Солидарност“, допълни тя.

Програмата за чисти питейни води, която ще финансира МРРБ, е един от приоритетите ни, подчерта Павлова и допълни, че тя ще бъде дългосрочна, като за населени места с проблеми в качеството и количеството на питейната вода ще бъдат инвестирани поне 20 млн. лв. годишно. Предвидените за тази година средства са в размер на 23 млн. лв., съобщи Павлова. Вече е предвидено да бъдат сключени споразумения за предоставяне на финансиране в размер на 19 млн. лв. на 18 общини. С предоставените чрез тях средства общините ще могат да реализират проекти, чието изпълнение ще допринесе за повишаване на ефективността и за осигуряване на съответствие с директивите на ЕС в областта на питейно-битовото водоснабдяване, отвеждането и пречистването на отпадъчните води.

По време на пресконференцията министър Лиляна Павлова подписа шест от предвидените споразумения с кметовете на Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Симеоновград и Правец.

Проектите, които ще получат целево финансиране от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са:

· „Изграждане на магистрален водопровод ф500, кв. Аспарухово, гр. Варна – ІV етап“ - 3,5 млн. лв.;

· „Водоснабдяване на с.Маринка, с.Твърдица и с. Димчево, община Бургас – І етап“ - 1,8 млн. лв.;

· 2 обекта за реконструкция на водопроводната мрежа в кв. „Три чучура“ - север“, гр. Стара Загора - 1,3 млн. лв.;

· Реконструкция и модернизация на ПСОВ – Правец, „Механично стъпало - фаза 1“ - 1 млн. лв.;

· „Четири броя бункерни помпени станции при помпена станция „Северна зона“ гр. Хасково“ – ІІ, ІІІ и ІV етапи - 300 хил. лв.;

· „Извършване на оценка на състоянието на подземните водни тела в района на гр. Симеоновград и с. Преславец и селата Брягово, Александрово, Нова Надежда, Константиново и Поляново за осигуряване на водни количества за питейно-битово водоснабдяване на тези населени места“ - 93 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове