Last news in Fakti

16 Април, 2005 22:30 935 0

Отличникът

  • mercury-
  • mercury meta one-
  • meta one

Едва ли са много европейците, които да получават конкретни асоциации, когато чуят марката Mercury и в интерес на истината това никак не е справедливо с оглед на имиджа, завоюван от компанията отвъд Океана. За последните няколко години фирмата, която иначе принадлежи към концерна Ford, определено се превърна в носител на върховите технологии и най-добрите постижения в автомобилната индустрия. Дори и в дизайнерско отношение Mercury избяга от малко скучноватия на моменти американски шаблон и по тази причина конкурентите изпитват все по-голям страх от возилата с логото на фирмата.

В началото на годината от компанията представиха едно от последните си революционни творения -

концептът

Mercury Meta One. Студията дебютира в рамките на моторшоуто в Детройт и повечето посетители и специалисти веднага забелязаха очевидната прилика с изключително популярния на Северноамериканския континент кросоувър Ford Freestyle. Въпреки това обаче, благодарение на конструкторите и дизайнерите в Mercury, Meta One е дарен със своя ярка идентичност, което се дължи най-вече на някои специфични щрихи в екстериора на атлета.

В техническо отношение студията определено има с какво да ви впечатли. Преди всичко, доста нетипично за американски автомобил, SUV-ът е оборудван с хибриден двигател. По този начин Mercury Meta One разполага с шестцилиндров агрегат с два турбокомпресора, на които освен това им помага и електромотор. Крайният резултат е повече от впечатляващ! Пиковата стойност на въртящия момент отговаря на този при скоростна резачка, оборудвана с десетцилиндров бензинов двигател - 584 Нм са достатъчно впечатляваща цифра. Максималната мощност, предлагана от Mercury Meta One също е в съзвучие с останалите постижения. При необходимост хибридният мотор генерира 284 к.с. Едновременно с това, съвместно с нефтения гигант BP, се разработва специален биодизел, който всъщност захранва “конвенционалния” шестак. Благодарение на това нивото на отработените вредни емисии е почти символично. За

сигурността

при Mercury Meta One се грижат няколко напредничави програми. Така например системата Lane Departure Warning следи за преминаването на осовата линия без съответния светлинен сигнал и веднага реагира със звуково предупреждение и вибрация на седалката на водача. При опасно скъсяване на дистанцията с автомобила отпред веднага се задейства друга система. Първоначално тя предупреждава шофьора с гласови команди, но ако той не вземе нужните мерки, сама задейства спирачната система на автомобила.

Салонът на Mercury Meta One, който предлага удобен и комфортен превоз на шестима пасажери, разполагащи с индивидуални седалки, изобилства от електроника и различни глезотии, които разнообразяват пътниците. Така например изцяло дигиталното арматурно табло позволява всякакви вариации на данните, които да изобразява, както и формата и начина под които да ви ги поднася. През това време останалите спътници на водача могат да се забавляват, гледайки филм на DVD или да сърфират в Интернет.

Станислав Гавазов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА