Last news in Fakti

18 Април, 2016 10:52 3 003 3

След Доха петролът започна да пада

  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • среща

Анализатори отново очакват цените да паднат до $30 за барел

След Доха петролът започна да пада - 1

След провалените преговори в Доха между страните-производителки на петрол (ОПЕК) сортът Брент започна седмицата със спад от 6% от $43,1 до $40,6 за барел.

Борсите очакваха през уикенда ОПЕК да се договори за замразяване на добива от нивата на януари, но преговорите се провалиха.

Искането за по-ниски квоти се подкрепяше основно от Русия и Венесуела. В същото време Саудитска Арабия отказа да свие добива, страхувайки се да не бъде изместена от Иран, който се завръща на петролния пазар след падането на санкциите.

Техеран се опитва да си възвърне традиционните пазари, които в момента се държат от Рияд.

На срещата в Доха от 16 февруари Русия, Саудитска Арабия, Венесуела и Катар се договориха да запазят добива на петрол за 2016 г. на нивото от месец януари, но ако и другите производителки се присъединят към инициативата.

Така страните - производителки се опитват да поддържат баланс в цените на „черното злато“. Катар призова всички страни - членки на ОПЕК и основните производители на петрол, които не членуват в организацията, да подкрепят това споразумение. Иран, от който бяха снети многогодишните санкции, се отказа да замрази добива. Той планира да го доведе до нивото преди санкциите.

Блумбърг очаква следващата среща да се проведе през юни. Агенцията прогнозира дори спад до $30 за барел.

От средата на юни 2014 г. до края на януари 2016 г. сортът Брент падна от $114,9 до $28 за барел. Причините за това бяха няколко, но сред основните са революцията в добива на шистов газ в САЩ до забавянето на ръста на китайската икономика.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алекс

    1 0 Отговор
    До г-н Михайлов,
    Моля да коригирате името на страната Венецуела. Това което сте написал е неграмотно и като журналист трябва да са Ви учили как да проверявате думите за които не сте сигурен как се пишат на Български език!
    С уважение,
    Редовен читател на Факти
    Александър
  • 2 нека

    1 0 Отговор
    Важното е билетчето в София да стане 5 лева
  • 3 НикиД

    1 0 Отговор
    цената на петрола се определя от интересите на американската политика. колкото кажат от Вашингтон, толкова ще струва. за нас обикновените хора е добре дошло, но това не е резултат от някакви пазарни особености.