21 Април, 2016 08:00 4 705 13

Време е за македонски българи в парламента на Македония

  • мирослав ризински-
  • македония-
  • българия

Според Мирослав Ризински все повече македонци осъзнават българския си произход

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„България трябва да има категорична и ясна позиция, относно процесите в Македония. Според мен, досега Македония не е имала по-лошо правителство от това на Груевски. Досега ние бяхме свидетели на едно много двулично македонско правителство, което се опитваше да се подиграва добрите отношения на България към Македония. Смятам, че е време в македонския парламент да има представители – македонски българи, които ясно да заявяват своя български произход. България трябва да защитава българите, където и да са те, а още повече в Македония. С подкрепата на българите в Македония и заявяването на собствените си позиции, България се превръща в регионален фактор на стабилност.“ Така пред Факти.бг членът на ръководството на „Български културен клуб в Скопие“ Мирослав Ризински коментира последните протести в Македония, след решението на президента Георге Иванов за отмяна на разследването за корупция срещу политици и държавни служители.

 

Могат ли протестите в Македония да доведат до цялостна промяна в политическата система на страната?

Според мен е възможно. В момента трябва да се стигне до някакво решение. Ние сме свидетели, че договорът, който беше подписан в Пържино от всички политически сили, не се изпълнява изцяло. Това създава вреда на самата държава и желанието на Македония за приобщаване към европейското семейство. По някакъв начин е удар и към Европейския съюз, който беше гарант при подписването на този договор. Смятам че от цялата тази криза, най-вероятно, ще видим създаването на едно програмно правителство, което ще е на власт между 1 или 2 години, за да създаде условия за едни демократични процеси. Ние знаем, че като част от този договор беше учредена и специална прокуратура, която да разследва всички манипулации по време на предишните избори. Макар че виждаме как голяма част от институциите, които са контролирани от управляващата ВМРО – ДПМНЕ, бойкотират този процес. Аз смятам, че с времето тези пречки ще бъдат преодолени и ако всичко приключи с наказание за политиците, които са извършили манипулации и нередности в изборите, няма как политическият пазар в Македония да не се изчисти и да не се създадат нови субекти, които да зададат една нова вълна в целият политически живот.

Възможно ли е провеждането на честни избори в страната, след като повечето медии са под контрола на правителството?

В този момент не, но все пак трябва да припомним, че като задължение от договора в Пържино стои това условие, че няма как да се влезе в избирателен процес без да има реформи в медиите и избирателните списъци. Това е причината, заради която управляващата ВМРО – ДПМНЕ насрочи толкова бързо датата на изборите, без да направи нужните реформи. Повтарям - реформи в медиите и избирателните списъци.

ЕС и САЩ отправиха сериозни критики към действията на президента Георге Иванов. Можем ли да кажем, че Македония се намира в международна изолация?

Според мен Македония е в изолация от по-дълго време. Трябва да имаме в предвид, че преди страната не успяваше да разреши въпроса около името си с Гърция. Впоследствие се отвори и проблемът с България и подписването на договора за добросъседски отношения. В момента сме свидетели на допълнителни проблеми в самата страна, които няма как да не спрат този процес. Да се надяваме, че политиците в Македония ще се издигнат над личните си интереси и ще намерят решение за преодоляване на тази криза, за да може страната да се върне към своя път на европейската интеграция. В момента обаче, аз не виждам на политическата сцена в Македония субект, който да декларира по какъв начин ще разреши проблемите с Гърция и България. Вярно е, че опозицията води битка за демократизирането на страната и битка срещу режима на Груевски, но нямаме ясни изказвания в посока на различно виждане за разрешаване на тези проблеми. Дано с времето реално да преценят слабостите в техните позиции и намерят начин за разрешаването на тези спорове. Ние обаче не виждаме големи разлики между техните позиции и тези на ВМРО – ДПМНЕ.

При евентуални избори и смяна на политическата класа, възможна ли е промяна на отношенията на Македония с нейните съседи?

Според мен, в политиката всичко е процес. Политиката е изкуство на възможното. В момента ние не можем да коментираме нашите желания, а какво може да се случи, при условие , че знаем кои са релевантните политически субекти в страната. Според мен обаче, досега страната не е имала по-лошо правителство от това на Груевски. Смятам че едно бъдещо правителство, което най-вероятно ще е на опозицията, ако не се създадат нови субекти, за което няма време, ще успее да създаде много по-голяма степен на демокрация в страната. Медиите ще бъдат освободени от този натиск, ще освободи администрацията от тази политическа партизация, ще бъде освободена и съдебната система. За нас въпросът е по какъв начин опозицията ще разреши въпроса с Гърция и България. Това, което мен ме засяга, като член на ръководството на „Български културен клуб в Скопие“, е отношението към хората, които заявяват своя български произход. Както е известно на българските граждани, през миналата година ние излязохме на един антиправителствен протест, в който заявихме отношението си към управляващата ВМРО – ДПМНЕ. Тогава ние заявихме, че ще сме срещу всяко правителство, което е антибългарско. Ние от много време сме свидетели, че лидерът на опозицията Зоран Заев не прави никакви опити в посока обединяване на всички недоволни в Македония, за по-бързо сваляне от власт на Груевски. Това може би показва, че Заев споделя отношението към българите, което има Груевски.

Мисля, че един такъв жест от негова страна, в който би провел разговори с „Български културен клуб Скопие“, който представлява една от най-силните организации на българите в Македония, ще е един положителен жест, не само на неговото отношение към македонските българи, а и знак за готовност за разрешаване на проблемите с България. Ние не смятаме, че тези разговори трябва да минат единствено като разговори, но и заявяваме, че нашето евентуално участие в такива избори, трябва да бъде реално отразено и в македонския парламент. Смятам че е време в македонския парламент да има представители – македонски българи, които ясно да заявяват своя български произход. Свидетели сме, че върви един голям процес на македонски граждани, които получават българско гражданство, което е въз основа на деклариране на техния български произход. Все повече хора осъзнават своя български произход. Мисля че този процес е неизбежен. Ако не се намери начин да се преговаря с „Български културен клуб Скопие“, в бъдеще време ние ще трябва да обмислим нашия политически ангажимент и най-вероятно ще се позиционираме в дясно.

Трябва ли България да играе по-активна роля в тези процеси за затопляне на отношенията си с Македония и защита на хората с българско самосъзнание?

Разбира се. България първо трябва да има категорична и ясна позиция относно процесите в Македония. Смятам, че последното изказване на премиера Борисов е за поздравяване. Досега ние бяхме свидетели на едно много двулично македонско правителство, което се опитваше по някакъв начин да лъже България и да се подиграва с нейните добри чувства към Македония. Когато са в криза, те се опитват да се възползват от българофилите или хората, които не толкова ясно изразяват българския си произход. По този начин те се опитват да получат някакви симпатии в България. Това се случва най-вероятно, защото те усещат, че са в своя залез и имат нужда от гласовете на македонските българи. Посланието на г-н Борисов е някакъв сигнал, който няма как да не се приеме от българите в Македония. Той им показва, че по никакъв начин те не трябва да подкрепят това правителство. Смятам, че е нужна по-сериозна комуникация между българските институции и организациите на българите в Македония, с цел взаимно запознаване с процесите в Македония, които са толкова динамични и изграждане на по-добри позиции. Подкрепата е повече от нужна. България трябва да защитава българите, където и да са те, а още повече в Македония. С подкрепата на българите в Македония и заявяването на собствените си позиции, България се превръща в регионален фактор на стабилност. България няма как да се откаже от собствената си история в Македония, защото това ще е един вид предателство, макар и да звучи пресилено.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Ми те тамне са ли всички България?
  • 2 некойси

    3 0 Отговор
    Според сръбската комунистическа партия са извънземни дошли от друго време и пространство, насадени по нашите географски ширини и вкарани в конфликт с всяка една регионална и световна история.
  • 3 Хараламби

    3 0 Отговор
    Какво става когато един македонец се изкъпе?
    Остава мръсна вода и чист българин...
  • 4 Петър

    3 0 Отговор
    Председател на БККС е Лазар Младенов от Струмица.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Живко Чавдаров

    1 0 Отговор
    со демократски средства и по демократски пат.....
  • 8 Димитър

    2 1 Отговор
    Това е вмешателство.
    Ако смените думата българи с турци и Македония с България ще излезе, че искате Турция да се грижи за турците в България.
    Това бихте ли го приели като статия?! Не се занимавайте с глупости!
    Ако на някой не му изнася в Македония, то има транспорт да дойде в България.
    Тук селата и провинциалните градове са празни.
    Всеки да си гледа в собствения двор!
    И айде без етнически партии! Ние вече една си имаме, канят се втора да регистрират.


  • 9 Волк

    0 5 Отговор
    Бугарска партија во Македонија не може да има само од еден едноставен факт. Нема Бугари,или има околу 1000 до 2000.
  • 10 cornholio

    3 0 Отговор
    Кой го интересуват тия "древните"....
  • 11 asoos

    3 0 Отговор
    В Македония има сърби албанци българи и нито един македонец
  • 12 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    за съжаление ризински пак чака нещо дето няма да стане.в македония основната славянска маса смятат българите за народ подобен на циганите и няма никакъв шанс да върнат старото си етинческо или национално съзнание.за да се случи нещо в тази посока българия трябва да се оправи и да бъде стимул за македонците да заприличат на нас,което все още не се случва.алтернативата на сегашните смешници от вмро дпмне са едни други смешници от титовата социалистическа партия ,които са не по-малки българомразци ,та няма д стане нищо положително в македония по посока българщината.нека се оправят сами ,българия опита многократно в последните 25 години да подаде ръка и освен псувни друго не получаваме след като се приберат и осребрят дивидентите от нашето желание за помощ.
  • 13 питащ

    0 0 Отговор
    де ги сега воеводите от фалшивото ВМРО да ги видим сега какви патриоти са явно копейките и денарите са ги направили слепи и глухи , айде сега сите воеводи на рейса и право у македонско да веат байраците а не да обикалят механите и да лъжат българите какви големи патриоти са