21 Април, 2016 09:22 1 760 3

Британската кралица на 90!

  • британската кралица-
  • елизабет втора-
  • великобритания-
  • рожден ден-
  • годишнина

Снимка на Елизабет Втора с кралските деца отбеляза рождения й ден

Снимка на кралицата, заобиколена от своите пет правнука и двамата й най-малки внука бе освободена, за да отбележи 90-атия й рожден ден.Това е една от трите снимки, направени от фотографът на знаменитости Ани Лейбовиц, пише Би Би Си.

Чествания ще продължат по-късно, когато кралицата поеме на разходка в Уиндзор, където ще запали символичен фар.

Принцът на Уелс е записал специално радиопредаване в знак на почит, в което той чете редактиран пасаж от пиесата на Уилям Шекспир - Хенри VIII .Четенето ще бъде излъчено по Би Би Си по-късно и е част от речта на архиепископ Томас Кранмър към крал Хенри VIII след раждането на бъдещата кралица Елизабет I.

Премиерът Дейвид Камерън изказа почитта си към Елизабет Втора с видеообръщение, в което заяви, че кралицата е била "непоколебима - канара от сила за нашата нация, за нашата държава".

По обед кралски салюти ще бъдат изстреляни от всеки един областен град на Великобритания, както и от други упълномощени места из страната.

Вечерта, кралицата ще бъде придружена от принц Филип, принцът на Уелс и херцогинята на Корнуол, за да светне първият от над 900-те фенера в цяла Великобритания и по света, за да отбележи рождения си ден.

Фенери ще бъдат отнесени до най-високите върхове на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

За годишнината си Елизабет Втора ще получи портокалова торта, приготвена от звезда в телевизионно риалити шоу.

Кралицата по традиция чества два пъти рождения си ден - в деня, когато се е появила на бял свят, и в рамките на официална церемония през юни, когато рожденият ден на суверена се отбелязва с парад и топовни салюти.

Кралица Елизабет Втора е най-дълго управлявалия монарх във Великобритания. Тя е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Става кралица на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст. На 9 септември м.г. стана най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория - 63 години и 216 дни, от 1837 до 1901 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 miro

    3 1 Отговор
    Да е жива и здрава, поздрав https://www.youtube.com/watch?v=yqrAPOZxgzU
  • 2 Монго

    0 3 Отговор
    Моето бабе пък е на 94, с две изкуствени тазобедрени стави. Като киборг е, терминатора на чичко Арнолд пасти да яде...
  • 3 Ники

    1 4 Отговор
    На великона.рана британия
Новини по държави: