Last news in Fakti

21 Април, 2016 14:03, обновена 21 Април, 2016 14:21 4 802 19

Депутатите "порязаха" референдума и българите в чужбина

  • депутати-
  • порязоха-
  • референдум

Избори и референдум няма да се провеждат в един и същ ден

Депутатите "порязаха" референдума и българите в чужбина - 1

Да не се допуска провеждането на избори и на национален референдум в един ден. Това решиха депутатите по време на второто гласуване на изборния кодекс.

Предложението беше подкрепено ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичния фронт (ПФ) със 115 гласа "за". 11 депутати бяха "против", а - 12 "въздържал се". От Реформаторския блок (РБ) бяха против промяната

В пленарна зала беше подкрепен текст, предложен от председателя на ПГ на „БСП лява България“ Михаил Миков, който правната комисия беше отхвърлила.

Предложението е сходно с това на ГЕРБ, което обаче забраняваше само провеждането едновременно на референдуми, инициирани от граждани, и на избори.

Така ГЕРБ изненадващо подкрепиха БСП. Както от Факти.бг сме писали, много е вероятно резултатът от гласуването да доведе до това, че  референдумът иницииран от "Шоуто на Слави" да се проведе през отпускарския месец август.

Само преди година ГЕРБ инициираха и приеха точно обратната поправка, която задължаваше референдумите да се провеждат заедно с изборите, за да се пестят средства. Интересно, какво се е променило за една година?

Българите в чужбина няма да могат да избират свои депутати

Друга изненада в пленарна зала се получи, след като ГЕРБ гласуваха срещу собственото си предложение да има избирателен район "Извън страната". Правната комисия към Народното събрание беше подкрепила идеята хората извън страната да могат да гласуват за личности. Народните представители отхвърлиха предложението със 137 гласа "за", 18 против и 2 "въздържал се".

Текстовете бяха приети от ГЕРБ, ДПС, БСП, ПФ, АБВ, "Атака" и БДЦ. Единствено от РБ и двама независими бяха против, въздържа се един реформатор.

Промяната в мнението на ГЕРБ дойде след серия от консултации между партиите в управлението. АБВ и ПФ бяха против създаването на такъв район.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 besen

    3 0 Отговор
    ако не отидем да гласуваме на тоя референдум и не ги разкараме тия отрепки сега, лягаме под иго, което ще е по-тежко от турското робство. дали през август или когато и да е трябва да им покажем , че сме народ с право на решение !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 доно

    1 0 Отговор
    ще ги накажем, възмездието е неизбежно
  • 4 Такъв

    2 0 Отговор
    Трябва да се вдигнем и да гласуваме , да покажем на тия мишоци , че не са вечни. Колко трябва да си жалък за да мачкаш собствения си народ ...

    Коментиран от #12

  • 5 гост

    2 0 Отговор
    Какъвто и натиск да се упръжнява, каквото и да се опитат да направят, всички граждани, живеещи на територията ба страната трябва да отидат и да гласуват. Може да ги намалим на половина тези криминални типове, може да се наложи мажоритарен вот. На мен само първото ми стига, за да направя всичко възможно да гласувам. Вижда се колко са против политиците, очевидно почва да ги е страх. Това означава, че е това е добро за страната. Ако покажем желание за промяна то тя може да се случи и в други отрасли, на по-ниски нива и да стане осезаема. Хора направете необходимото, когато и да е този референдум, но гласувайте и променете съдбата си!
  • 6 Стамп

    1 0 Отговор
    Общо взето партиите на чужди държави в България ще пострадат при всички сценарии - при слаба, средна и висока активност. Няма мърдане.
  • 7 платен

    1 2 Отговор
    САМО ГЕРБ

    Коментиран от #8

  • 8 пъпеша

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "платен":

    Само БКП и САМО ТАТО!

    На следващите избори 100% активност и всички гласове за Божеството Цар Тиква.
  • 9 МАЛЕ

    1 0 Отговор
    ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ. ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ ДО КРАК!
  • 10 ще ида

    2 0 Отговор
    За пръв път българите, ще имат истинска възможност пряко и директно да си кажат мнението и да отсвирят половината депутати например. Защото вижте, какво става обикновените хора, ще работят покрай Великден, но народните "избраници" си гласуваха 2 седмици ваканция и самодоволно, ще отидат да си харчат пачките!?
    Хора няма значение, кой организира референдума, казвам го защото има такива, които не харесват Слави и на мен не ми е любим, но хора сега е момента да се изсипем пред урните и да покажем таква активност, каквато и Ким Чен Ир и Ким Чен Ун не са виждали !!
    На мен лично не ми пука, че ще е лятото, ще го наглася някакси да ида живот и здраве - това не е за пропускане да им го набия ...един от няколко миолина !!!
  • 11 андрешко

    1 1 Отговор
    аз си мисля че може и да е за хубаво това,така всички ще мислим само за референдума,въпроса е дали ще има застъпници в комисите,а и трябва да се направи сериозна разяснителна кампания на хората.Сценаристите на Слави ги чака доста обемна работа и се надявам на успех.
  • 12 гйхкйи

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Такъв":

    е не си ли чувал че
    мъжете бият собствените си жени?
    та и за народа
    като ни гледат какви главочи сме
  • 13 Писна ли ви

    1 0 Отговор
    Революция и трябва на България-за да може всеки един от тия бивши и настоящи лапачи да си плати за арогантността и причинената държавна разруха и морален упадък.По-възможно най-тежък начин - за да не си и помислят следващите пак за лесния гювеч и шуробаджанащината!Безнаказанността води до невиждана пошлост- тя пък до безкрайно недоволство -то пък до яростно отмъщение наречено революция-на това учи Историята,грешка няма ,и при нас ще стане така,просто е въпрос на време,ще има възмездие - Бог е високо но не обича за дълго смущения в Силата,ще възстанови равновесието!

    Коментиран от #17

  • 14 гост

    1 0 Отговор
    Хората от партийните мафии са всъщност от една мафия само се правят че са от различни партии.
    Защо си мислите че с опит за референдум и някакви протести можете да промените нещо ? Та те държат и контролират службите, съда , прокуратурата, законодателната власт , всичко и могат да направят каквото си поискат , както и става в настоящия момент .Те напрактика са несменяеми диктатори , а народа няма никакви права най малкото право на избор . Могат да смачкат който си поискат и когато си поискат чрез механизмите на властта , като ползват българи срещу българи .
    Начина тези тежки престъпници да бъдат отстранени е само един , друг няма , дано и последния бунак в тази държава му е станало ясно след днескашния ден .

    Коментиран от #15

  • 15 франкенщайн

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Е, един, който да е наясно със ситуацията в България!
    Изборите не променят нещата, дами и господа, ако ги променяха, щяха да ги забранят, а те правят точно обратното, правят ги ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!
    Ако нямаха далавера, нямаше да гласуват за задължително гласуване!
    Много лесно искате да минете, мислите си, че с някакви измислени и манипулирани избори може да промените нещата?!
    Няма лесно, те тая власт "с кръв са я взели и с кръв ще я дадат", така казват другарите мафиоти.
    Направете си сметката, как ще промените България!
    Хубавите неща, не са евтини и си искат ЦЕНАТА, а цената за СВОБОДАТА е доста висока и не всеки е готов да я плати.
    Левски и Ботев са я платили и са останали в историята!

  • 16 бугарин

    0 0 Отговор
    Защо си мислите ,че български народ няма отново да пасува и циганите и призраците да решат вота за пореден път????

    Коментиран от #18

  • 17 франкенщайн

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Писна ли ви":

    Както са я подкарали гербероухите, като нищо могат да ни докарат някоя гражданска, натам отиват нещата, само трябва още малко пауър да ни вкарат и ще стане работата.
  • 18 франкенщайн

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "бугарин":

    Гласуването е право на ИЗБОР, коагто има подходящ човек и партия, която да работи в интерес на народа!

    В момента ГЕРБ, т.е. българите има мнозинство, това промени ли нещата?
    Какво те бъркат призраци или цигани, когато и сега българска партия има мнозинство, а?
    Схващаш ли?

    Парите управляват една държава, а не някакви избори, тъп ли си, че не виждаш, как България я управляват мафиоти, вече 25 години едно и също, не си ли се замислял?
  • 19 франкенщайн

    0 0 Отговор
    Мой роднина, Бог да го прости, беше от тайните служби, преди и след 89 г., много навътре в нещата, та той ми каза още 1997г. година следното :"Не ги гледай, че се карат в Парламента, всички са заедно", това бяха неговите думи, изключително интелигентен и честен човек беше (караше Трабант).

    Щом някой може да източи парите и активите на държавата, визирам КТБ, за какви избори говорим?
    Вие луди ли сте, това е само прах в очите, тия в Парлама-менатата са само актьори, за това и много от тях шмъркат, от скука.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове