25 Април, 2016 18:04 2 559 7

Управляващите демонстрират предизборна паника

  • мира радева-
  • управляващите-
  • демонстрират-
  • предизборна паника

Едва 12% биха подкрепили Бойко Борисов за президент, сочат последните данни на МБМД

Управляващите демонстрират предизборна паника - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управляващите у нас демонстрират предизборна паника, за да не се поставят съществените въпроси, свързани с по-сериозните проблеми в политическата система, коментира в предаването "Нещо повече" промените в Изборния кодекс социологът Мира Радева.

Във връзка с решението да се въведе задължително гласуване тя заяви:

Не можеш да превръщаш едно право в задължение ей така, защото ти е скимнало. В последната минута. Ако г-н премиерът толкова слуша коалиционните си партньори, трябва да си дава сметка, че все пак ГЕРБ е във водеща позиция. Те имат най-голяма власт и най-много какво да губят.

Според Мира Радева реакцията на хората зад граница е съвсем закономерна. За мен най-парадоксална е паниката, каза още тя:

Не са първите управляващи, които се опитват с някакви промени в последната минута да променят изборното законодателство и така да спечелят някакви дивиденти. Това обикновено говори лошо. Доста странно е, че ГЕРБ, които уж са безалтернативни, показват такава предизборна паника.

Радева смята, че е доста нечистоплътно да правиш пасивна дерегистрация, а да не въведеш много по-простия принцип, който е характерен за всички страни, към чиято демокрация ние изпитваме респект и уважение – Франция, Англия, САЩ, т.нар. "активна регистрация".

Според Мира Радева е много важно да се разбере кои са избирателите у нас:

Първото е активната регистрация. Да се приключи веднъж завинаги с това колко са мъртвите души, как се използват те. Другото нещо е, че трябва да се върви към демократизация на политическия процес, а не към неговото превръщане в един мини модел на многопартиен тоталитаризъм. За мен истинският проблем е, че народните представители, уж избирани от нас, те не отговарят пред нас. Те нямат връзка с нас. Има колективна безотговорност зад широкия гръб на Бойко Борисов, зад който всички се крият.

Много е важно премиерът да е много авторитетен, уважаван човек, харесван, какъвто за една част от избирателите Бойко Борисов продължава да бъде. Но той не може да измести проблема с отсъстващите институции, подчерта социологът.

Мира Радева представи данни от последното социологическо изследване на МБМД, проведено преди около месец:

То показва много ясно, че въпреки че ГЕРБ продължава да се радва на най-широка електорална подкрепа, всъщност личностите, които трябва да уважаваме, вече са много сериозно критикувани. 7% казват, че категорично биха гласували за Росен Плевнелиев, но 69% казват, че в никакъв случай не биха гласували за него. Това е по-страшното число. За Бойко Борисов категорично биха гласували 12%, а 59% не биха гласували. В най-добра позиция е Кристалина Георгиева – 12% биха я подкрепили, а 49 на сто в никакъв случай не биха гласували, т.е. личностите на ГЕРБ са далеч по-слабо популярни, отколкото партията. Има много голямо изхабяване на политическия елит на ГЕРБ. В този смисъл всякакви панически ходове допълнително създават усещането за липса на център на тази власт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    това е истинския резултат---12 процента.толкова гласуват и на почти всички избори.а победите сами си ги купуват като плащат луди пари на циганите.манипулация,фалшификация и купуване на цели изборни комисии.така и баба знае да печели избори.журналистите трябва да бъдат обективни и да следят купуването на изборните гласове.
  • 2 НЕКАДЪРНИ ПРОСТАЦИ

    0 0 Отговор
    Червената олигархия чрез нейния антураж от ДС кадри и мутри ограби активите на държавата и банковите спестявания на гражданите, корумпира съдебната система и администрацията и наложи свой мафиотски корпоративен бизнес модел, чалгализира и деморализира младите и прогони цвета на нацията ни. Лишаването на прогонените по целия свят български граждани от възможността да участват в изборния и политичес ки процес на своята родина означава само едно - умишлено демотивиране и трайно отчуждаване ! АНАТЕМА НА ТИЯ !
  • 3 Сульо

    0 0 Отговор
    Хаха, бат Бойко ако се кандидатира сигурно ще спечели още на първия тур. Откъде ги вади тез статистки таз курдела.
  • 4 наблюдаващ 2

    1 0 Отговор
    Г -Н СУЛЬО ,ЩЕ СПЕЧЕЛИ БАТЕ ТИ ,НО ТРЯБВА ДА НАПАЗАРУВА МНОГО ГЛАСОВЕ С ТВОИТЕ И МОИТЕ ПАРИ.ВИНАГИ ТАКА ПЕЧЕЛИ НЕГОВАТА ПАРТИЯ.И ФАЛШИФИЦИРА ,И МАНИПУЛИРА И КУПУВА ДОРИ ЦЕЛИ СЕКЦИИ.ТОВА Е ПРЕСТЪПНА ИЗМАМА ,ДРАГИ МИ.
  • 5 Ние

    1 0 Отговор
    12 % ,това сме милиционерите , част от пажарникарите , общинарите и баджанаците им . Малко сме , но сме силни и на власт завинаги .

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ние":

    Аааа...,пропускаш и тия с 200коньовите БМВ-та като мене:)Прав си че сме малко,но пропускаш да кажеш че ДРУГИТЕ ПЪК ГИ НЯМА ХИЧ.И ако бат Бойко има 12%,това значи че БСП и ДПС ЗАЕДНО имат много по-малко,пък останалите за под чертата категорично.
  • 7 кузман

    0 0 Отговор
    тая вещица нема ли да спре да манипулира общественото мнение
    в неверни посоки