27 Април, 2016 07:29 1 872 1

Източноевропейската тактика на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • виктор янукович-
  • сащ-
  • тактика-
  • източна европа-
  • пол манафорт-
  • кампания

Виктор Янукович започна с промяна на имиджа си

Източноевропейската тактика на Тръмп - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предизборният щаб на Доналд Тръмп пренесе в Съединените американски щати политическа тактика, характерна за Източна Европа. Това коментира Ан Епълбаум, колумнист във „Вашингтон поуст“.

Тя е родена през 1964 година в американската столица, носител е на награда „Пулицър“. Епълбаум пише за комунизма и развитието на гражданските общества в Централна и Източна Европа.

Когато демокрацията пристигна в източната част на Европа преди четвърт век – внесена от Запада – то тя не бе в най-чистата си форма. Западът бе полезен с идеалисти и голям брой специалисти по конституционно право, които да дадат съвети и да бъдат полезни в организирането на избори. Наред с идеалистите, обаче, влязоха и т.нар. „експерти“ - майстори в правенето на негативна кампания и ПР фирми, усъвършенствали занаята в САЩ.

Политически консултанти от Калифорния изиграха роля в кампанията на Борис Елцин, който спечели президентските избори през 1996 година. На политическата сцена бяха разгърнати тактики в американски стил, сред които и рок концерти – практики, неизползвани в Русия до този момент. През следващите години това се пренесе и в страните от бившия Източен блок.

В момента ставаме свидетели на обратното явление – политически практики и прийоми от Източна Европа се пренасят на американска земя. Новият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт се върна в САЩ след дълги години, прекарани в работа с Виктор Янукович – президент на Украйна до 2014 година.

Не знаем както точно Манафорт е направил за своя украински клиент, но е ясно как Янукович спечели вота през 2010 година и какъв беше краят. Може би новият началник на щаба може да даде няколко урока от своя опит.

Виктор Янукович започна с промяна на имиджа си. Познат с близките си връзки с руските бизнес интереси в Украйна, бившият държавен глава първо реши да промени облика и поведението си. Той спря да използва криминален жаргон в речите си и се представи като кандидат, който желае „реформа“. Доналд Тръмп ще се опита да приложи подобна тактика – да убеди хората да го подкрепят, защото е различен от другите и е човек, който говори истината. Кандидат, който е аутсайдер, но казва нещата в прав текст. Манафорт тук може да му бъде много полезен.

По пътя си към президентското кресло Янукович стана известен и с използването на т.нар. „титушки“ - хора, наети за сплашването на опозиционни демонстранти, журналисти и всеки, който се изпрати на пътя. Партията на Виктор Орбан „Фидес“ също прибегна до подобни методи – изпращайки скинари, които да попречат на политическите опоненти на партията да се регистрират за референдума. Прототипни версии на този подход вече се използват и в митингите на Доналд Тръмп.

Някои от тактиките на Янукович ще са трудни за прилагане в САЩ – като фалшифицирането на изборните резултати или премахването правото на протест. Но други вече се използват от щаба на Тръмп. Такива са „армии“ от тролове, които с фалшивите си профили в Туитър заливат интернет пространството с коментари.

Нека се надяваме, че ако Тръмп победи, няма да се нуждаем от Майдан на американска земя, който да възстанови демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Слабо познавам странната американска избирателна система, но щом отсега му смятат Майдана на Тръмп, уплашил ги е, а и не е "правилният човек" според сегашната клика.