26 Април, 2016 22:10 3 087 7

Барак Обама – последният президент на Запада

  • барак обама-
  • последен-
  • президент-
  • запада-
  • якоб аугщайн

Барак Обама беше надежда на немците за по-добра Америка. Но светът не стана по-добро място. Той ни разочарова

Барак Обама – последният президент на Запада - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Якоб Аугщайн, сп. "Шпигел", Германия

Якоб Аугщайн е син на създателя на сп. „Шпигел“. От 2008 г. Якоб Аугщайн е издател на седмичния вестник „Дер Фрайтаг“. Преди това той е работил за в. „Зюддойче цайтунг“ и в. „Ди Цайт“.

 

Барак Обама беше в Германия. Прощално турне на човека, който някога беше месия. Тогава, в юлския ден на 2008 г. немците го приветстваха на Колоната на Победата (бел.прев.: паметник в Берлин). Дойдоха 200 000 души. Никога, нито преди това, нито след това, Обама не е говорил пред повече хора. Те го обичаха, надяваха се на него. Месията внушава най-много вяра докато го очакват. Но когато той се появява идва разочарованието. А разочарованието от Обама беше голямо. Този президент ни разочарова.

Обама е човек на тържествените думи, които не бяха последвани от дела

В това нищо не се промени. Във вестник „Билд“ той похвали до небесата бежанската политика на германския канцлер. Канцлерът се ръководел в еднаква степен от интересите и ценностите: „Светът видя това в нейното смело поведение, когато многото мигранти дойдоха в Европа... Ние не можем просто да затворим вратата пред ближните ни, когато те са в нужда. Това щеше да бъде предателство към нашите ценности“.

До сега САЩ са приели 2500 бежанци от Сирия. През тази година, каза Обама, трябва да станат 10 000. Той обявява това число в страна, която през миналата година е приела един милион души и с това рискува политическата си стабилност. Общо САЩ са приели през миналата година 70 000 бежанци от цял свят.

Ценности, ценности, ценности? Хамлет би казал: „Думи. Думи. Думи“. Ако моралът е капитал, с който държавите разполагат, то тогава САЩ е в банкрут.

Не Обама доведе страната до банкрут. За това се погрижи неговият злополучен предшественик Джордж Буш. Но ако се изразим на съвременен език – Обама встъпи в длъжност не като управляващ банкрутирало предприятие, а като човек, който трябваше да го оздрави. Да, Обама имаше и победи – ядреното споразумение с Иран, изтеглянето от Ирак и Афганистан, нормализирането на отношенията с Куба. За това светът трябва да му благодари. Но тежат и неговите загуби. Затворът в Гуантанамо не е затворен. Войните с дронове убиват невинни. Америка подчинява света на тотален контрол. Критиците безжалостно се преследват. Обама не направи света по-добро място.

Америка сама се отчужди

Думата Запад някога имаше значение. Нейното значение бяха целите и ценностите в един по-добър свят. Под нея се разбираше достойнството на демокрацията и справедливостта като противоположност на произвола на тиранията. Какво Америка направи от Запада се видя през лятото на 2013 г., когато много европейски правителства отказаха кацане и прелитане на самолета на боливийския президент Ево Моралес, защото подозираха, че на борда е дигиталния дисидент Едуард Сноудън. Тези страни се страхуваха от гнева на силата-хегемон САЩ.

Обама встъпи в длъжност, за да обедини една разделена нация. Но и това се провали. Евангелието на Марко (3:25):„И ако някой дом се раздели на части една против друга, тоя дом не може устоя“. Това е известно кредо в САЩ, най-малко след Абрахам Линкълн, който го използва в неговата известна реч от 1885 г. Но Обама не е Линкълн.

Даже здравното осигуряване му се отдаде наполовина. То трябваше да е неговата най-голяма реформа, но допринесе за националното разединение. Обществото остава социално и политически разединено. Социалното неравенство прие гротескни черти. Политическата система е в ръцете на капитала и лобистите. Политическият пейзаж е размит от идеологическа слепота и е завладян от омраза. Перверзна смес от безотговорност, жажда за печалба и религиозен фанатизъм владее общественото мнение. Новият месия вече се казва Доналд Тръмп.

От европейска гледна точка всичко това изглежда необичайно. Това е друга политическа култура, не е нашата. Ние наблюдаваме Америка все повече с поглед, който си прилича на този, който хвърляме към Русия, към Китай, към Индия. С чувството, че ние сме други. Барак Обама беше последният президент на Запада. Тези, които ще го последват са само държавните глави на Съединените Американски Щати. А Америка стана чужда страна. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Carfen

    2 2 Отговор
    no comment...
  • 2 как no comment

    1 3 Отговор
    Ама пък немско име - Якоб Аугщайн
  • 3 Карли

    2 2 Отговор
    Прилича ми на ЕВРЕЙСКО?
  • 4 коментар

    2 2 Отговор
    А Барак изобщо не е кучешка порода име. Незнам какво очакват от човек с такова име.
  • 5 Мишка

    2 2 Отговор
    Барак-кучешка порода
    Барак-а---Временна паянтова дървена постройка за съхранение на сечива инструменти и всякакви не нужни неща.
    O B A M A
    One Big A.s Mistake America
  • 6 ШАЙЗЕ

    4 0 Отговор
    Обама ще си го премести в другия джоб.Той поне има какво да мести,а новия президент ще е Клинтън и тогава ще им се стори цвете .
  • 7 Георги

    2 0 Отговор
    Все тая, САЩ не е това, което беше. Всичко с времето си