28 Април, 2016 23:00 2 856 2

Дунав като огледало за румънци и българи

  • българия-
  • румъния-
  • дунав-
  • образ

Две подобни страни, салатите ни, кебапчетата ни, мартениците ни и представите едни за други са също сходни

Дунав като огледало за румънци и българи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Блогърът и бивш служебен министър Юлиян Попов с коментар в профила си във Фейсбука

Днес за втори път ми се случва да разговарям с румънец, който да сподели, че е изненадан, че съм българин и съм нормален. Това не е оценка за мен, той говореше с българин за първи път, а описание за явно ширеща се представа сред някои румънци за това какво представляват българите.

От тези два разговора се очертава следната картина.

Българите са крадци и разбойници. Опасно е да пътуваш с кола през България,

защото е много вероятно преоблечени като полицаи бандити да те спрат и да те ограбят. Ако се разминеш с това, трябва да си благодарен. Ако ти се наложи да пътуваш през България, пътувай през деня и не пътувай сам.

Особено ако си жена. Единственият смисъл да навлезеш в България е ако имаш някаква неизбежна работа или ако трябва да пресечеш страната на път за някъде, където има смисъл да идеш, например Гърция. Българите са балканските "red necks". Вратовете им са много дебели, а главите бръснати. Българите имат вратове, но не лица. България изглежда като

Румъния преди 20 години. Бедна и занемарена.

Има и още, но спирам тук. Схващате картината. Тъй като разговорът беше по-откровен от обикновено, на свой ред и аз описах една разпространена българска представа за румънците. Крадат, бедни са, селата тънат в мизерия. Чаушеску е унищожил и малкото човещина по румънските земи.

Хотелите им са скапани, храната, освен качамакът, безвкусна. Крадат. Румънците са цигани (дълбоко не споделям негативните конотации на думата "циганин", но в езика на българина, тази дума е натоварена с всичко най-мизерно, което може да си представиш). Заради румънците и на нас ни излезе име на мошеници и просяци по цяла Европа. Свестните румънци са или германци, или унгарци.

Затова румънците дори си избраха германец за президент,

знаят, че от самите румънци нищо не става. Разказах и за многото истории, как ако не си заключил колата си, когато караш през Румъния, и спреш на светофар, няма начин да не връхлетят отнякъде румънци и да отмъкнат всичко, което докопат.

Той слушаше удивен. Обясних, че аз не споделям тези възгледи, но това е вероятно защото познавам много румънци и не чета сайтове от типа на пик, епицентър, шок, блиц, express, sun и други подобни. Накрая усмихнати заклатихме глави.

Две подобни страни, салатите ни, кебапчетата ни, мартениците ни и представите едни за други са също сходни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 салатите ни

    5 0 Отговор
    Я един път пак се бех напил на мотика и се прибрах с една украинка, обаче не можах да ГО вдигна и преди да припадна и казах, че съм румънец.
  • 2 mediator37

    3 2 Отговор
    Моето мнение е обратното- и циганките им даже са по-бели и проститутките им са по-секси от нашите, а румънците са ведри и приветливи хора. Живеят по-добре от нас. 25% от думите ни са едни и същи- маса, храна, захар, извор, поляна. Дете например е "копил" , мн.ч. "копии", вероятно от там идва к...ле. Да не влизам в лингвистични подробности.
    Румъния ми харесва и като природа. Карпатите са невероятни, старите им градове (Сибиу, Брашов, Сигишоара) са запазени и интересни за нас. Столицата им е разкошна - малкия Париж. Освен това е само на 65 км. от Русе и си джиткаме редовно. Усещането ми винаги е било, че сме един и същ народ като ги гледам румънците и румънките, но странно защо говорим на различни езици. Същите са като нас. Единствено дето си нямат топло море с огромни курорти. Румънците много се кефят на оллинклузивите в огромните ни хотели по морето.
    Това от мен като впечатление за румънците.